Lezing: Wat gebeurde er werkelijk op 10 mei 1940

Voorpagina » Toerisme » Lezing: Wat gebeurde er werkelijk op 10 mei 1940

Op 10 mei 1940, het was de vrijdag voor Pinksteren, vielen de Duitsers Nederland binnen. Voor Valkenburg betekende dit de inkwartiering van Duitse soldaten in plaats van hotelgasten.

Fotograaf-onbekend-1940-Collectie-Christian-Ankersjterne

De hoofdmacht van het Duitse leger trok door Zuid-Limburg op naar België en Frankrijk met het oogmerk om de bruggen over de Maas en het Julianakanaal ongeschonden in handen te krijgen en het immense leger nog diezelfde dag over te kunnen zetten. Het succes van de opmars was afhankelijk van de snelheid waarmee die zich voltrok.
Fotograaf-onbekend-1940-Collectie-Joey-Pirnay

De gebeurtenissen in Zuid-Limburg op die dramatische 10de mei zijn door de Nederlandse geschiedschrijving altijd afgedaan als marginaal en van weinig historische betekenis. Historicus Jacquo Silvertant legt tijdens zijn lezing in de bibliotheek aan de Burg.Henssingel aan de hand van uniek en onbekend fotomateriaal uit waarom het tegendeel waar is.
Gratis lezing door historicus Jacquo Silvertant in de Heuvellandbibliotheken, locatie Valkenburg op donderdag 9 mei van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden via info@heuvellandbibliotheken.nl o.v.v. Valkenburg

← Vorig bericht

Van de Mortel over Croix de Bourgogne: "Exploitatie is onrendabel"

Kwajongen bij CV de Boschrave

Volgend bericht →