16 Miljoen kan 30 tot 50 miljoen euro worden

Voorpagina » Toerisme » 16 Miljoen kan 30 tot 50 miljoen euro worden
Provincie Limburg, wilt u voor ons 16 miljoen reserveren voor de komende 4 jaar? Dat is de vraag van de stuurgroep Buitengoed Geul en Maas. Zorgvuldig getimed aan de vooravond van de coalitiebesprekingen voor een nieuw samengesteld college van gedeputeerde staten. En kleurrijk verpakt in een bidboek met als motto “Laten zien hoe het samen kan”.
Tot het Buitengoed Geul en Maas wordt gerekend het gebied tussen Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul. Voorzover het is gekoppeld aan de beekdalen van de Geul, de Watervalderbeek, de Kanjel, de Gelei en eindigt in de Maasvallei.
De stuurgroep Buitengoed Geul en Maas is het resultaat van een bestuurlijke samenwerking tussen Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul en de Provincie Limburg. De afgelopen twee jaar bovendien “versterkt door deelname van ondernemers en eigenaren in dit buitengebied”.
De 16 miljoen euro van de provincie, kan, zo zegt het bidboek, met eigen middelen en bijdragen van partners, ondernemers en het rijk leiden tot een totale investering van 30 tot 50 miljoen euro in dit buitengoed. Marketing en communicatie (ondermeer burgers mobiliseren), inrichting van de eigen organisatie en het “koopbaar” maken van dit buitengebied staan voor 2019 op het programma.
Ondermeer de projecten:
– WijLand Houthem,
– Natuur-en recreatieplan Vilt en
– Uitzichttoren Geulhem
wordt een warm hart toegedragen.
In 2019 wordt een plan opgesteld voor het “Valkenburgs Kastelenpark”, het gebied ten oosten van de kern Valkenburg. Aan de rand van dit gebied is een herschikking van functies rondom het sportcomplex aan de orde. In Schin op Geul wordt uitvoering gegeven aan de herinrichting van de voormalige locatie van de basisschool. “De kern gaat weer functioneren als dé uitvalsbasis voor de rustzoekende wandelaar en fietser”. Een zgn. verbindings-as in Maastricht en Meerssen wordt doorgetrokken via de provinciale weg door Houthem en Schin op Geul. Met wellicht een overdracht van de provinciale weg door Schin op Geul.

Deze verbindings-as is de hoofdontsluitingsroute en krijgt één kenmerkende uitstraling van hoge kwaliteit. Het doel is de volledige realisatie van deze as in 2025. Het schitterende natuurgebied met de pareltjes Ingendael, de Dellen en het Meerssenerbroek biedt door een koppeling met aangrenzende gebieden kansen om toe te werken naar een sport-en recreatiegebied in een natuurlijke setting met oog voor de natuurwaarden zelf.
Dit alles volgens de opstellers van het bidboek.

In het bidboek ontbreekt iedere verwijzing naar het door negen plattelandsgemeenten tussen de steden Maastricht, Sittard-Gellen en Heerlen ondertekende actieplan Soete. In dit rapport zien deze gemeenten zich als de groene long tussen deze drie steden.

← Vorig bericht

Voorlopige uitslag Waterschapsverkiezingen 2019

Visstand Geul nog steeds ondermaats

Volgend bericht →