Mergelgruis siert betonnen muren dependances

Voorpagina » Toerisme » Mergelgruis siert betonnen muren dependances

Het mergel dat we voor de gevel gebruiken is een mergel composiet”, schrijft Wiel Arets op vragen van TV Valkenburg welk procedé gebruikt wordt bij de bouw van de beide dependances Theodoor en Louis op het Th.Dorrenplein. De omroep schreef in dit artikel dat het ging om mergelplaten, in de veronderstelling dat deze platen gezaagd werden in de Sibbergroeve. Dat is niet het geval.
Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Aan de ene kant het restproduct mergelgruis en aan de andere kant een bindmiddel dat op de betonnen muren aangebracht wordt.

“Door deze manier van omgaan met het mergel is het technisch heel goed mogelijk grotere platen te maken, zoals op de beelden is te zien. Dit kunnen we produceren, vervoeren en monteren zonder risico op scheurvorming. Het monster dat we hebben laten zien geeft de juiste indruk van de uitstraling. Het ziet eruit en het voelt aan als mergel”.
Het is duidelijk dat er geen mergelblokken bij de bouw gebruikt worden. Ook geen mergelplaten die uit de Sibbergroeve gehaald worden. Die zouden immers zeer gevoelig zijn voor breuk tijdens het winnen, het vervoer en het gebruik op de bouwplaats. “Daarom is gekozen voor een nieuw product dat we in samenwerking met een Belgische producent hebben ontwikkeld”, aldus architect Arets tijdens de persconferentie.
Het eindproduct zal er uit zien als mergel, niet in zijn traditionele vorm.
Afbeelding Arets architecten

← Vorig bericht

Man steelt ambulance en rijdt over A2

Meer geld voor veiligheid Kerststad Valkenburg

Volgend bericht →