50.000 Deelnemers aan ketting tegen Tihange

Voorpagina » Toerisme » 50.000 Deelnemers aan ketting tegen Tihange

Zondag deden circa 50.000 mensen mee aan de vorming van een menselijke ketting tussen Aken – Maastricht en Luik. Op Nederlandse bodem deden veel landgenoten mee. Ze willen allemaal dat de kernreactor snel sluit vanwege de vele haarscheurtjes. Op de foto’s is te zien dat het lint gevormd wordt langs de Rijksweg in Margraten. De meeste deelnemers staan er vanwege de kernrampen in Harrisburg, New York in 1979, Tsjernobyl in 1986 en Fukusjima enkele jaren geleden. Ze willen dat dit niet in deze regio ook gebeurd.
Is die vrees terecht?
Volgens atoomtechnici hebben de drie rampen geen enkel verband met elkaar. De ongelukken bij de drie genoemde reactoren hadden alle drie andere oorzaken.
Snel besluit tot stopzetting Tihange?
Of de Belgische regering gehoor zal geven om de reactoren in Huy en Tihange snel te sluiten valt te betwijfelen. Tihange levert voor 16% van het gehele Belgische net stroom. Direct sluiten betekent dat de regering haar land in een peniblele situatie wat betreft elektriciteitsvoorziening zou brengen. Belangrijk om te weten is dat België bijna geen andere alternatieve elektriciteitsbronnen heeft ontwikkeld.
De politiek is nu aan zet. Zowel in Nederland, Duitsland en België. Het kan nog jaren duren voordat een beslissing valt.
Foto’s Pierre Römgens, TV Valkenburg
Video: Jan Somers, TV Valkenburg
De informatie komt van Wikipedia


← Vorig bericht

Niemand kan 30 jaar de rente aftrekken

Ingezonden reactie over ontwikkelingen rond het Leeuwterrein

Volgend bericht →