Drukke zebra niet, matig verlichte krijgt wel nieuwe verlichting

Voorpagina » Toerisme » Drukke zebra niet, matig verlichte krijgt wel nieuwe verlichting

Er komt voorlopig geen verlichting over het zebrapad op het Grendelplein. Op het drukke stratenknooppunt bij bij de Grendelpoort komen drie wegen bij elkaar: Muntstraat, Grendelplein en Plenkertstraat. Vooral in de zomermaanden en tijdens de Kerstperiode maken heel veel gasten gebruik van de oversteekplaats. Echter de zebra op dit plein is niet gerangschikt onder de zeven locaties die de gemeenteraad in 2015 budget voor gereserveerd heeft om verlichting aan te brengen.
De woordvoerder van de gemeente legt de situatie op vragen van TV Valkenburg uit: “Het is er weliswaar druk maar de oversteek hoorde niet bij de meest slecht verlichte. Indien er in de toekomst weer budget beschikbaar komt zullen wij opnieuw een afweging maken”.
De gemeente laat wel weten op dit moment bezig te zijn met een proef met het verlichten van oversteekplaatsen in minder drukke gebieden. De Raad heeft via de Kadernota budget hiervoor ter beschikking gesteld. De woordvoerder: “In deze proef richten we ons op de bestaande oversteekplaats ter hoogte van de parkeerplaats aan de Burgemeester Henssingel (nabij Valkenheim). Deze oversteekplaats is momenteel matig tot slecht verlicht. Deze oversteekplaats wordt daarom voorzien van een portaal met verlichting die het zebrapad zelf aanstraalt. Ook worden er lichtgevende attentieborden geplaatst die automobilisten op de oversteekplaats moeten wijzen. De verlichting wordt bediend door middel een camera die voetgangers detecteert en een drukknop. We hebben er bewust voor gekozen om de lampen niet continu te laten branden maar alleen als er voetgangers willen oversteken. Nieuwe inzichten wijzen namelijk uit dat dit juist attentie-verhogend werkt voor automobilisten en overig snelverkeer. De verlichting springt aan als er een voetganger wil oversteken waardoor de oversteek op dat moment extra opvalt. Dit stimuleert bestuurders om te stoppen. Uiteraard wordt alleen energiezuinige LED-verlichting toegepast”.
Deze verlichting zou in de tweede helft van oktober worden geplaatst is de verwachting.
Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Franssen Milieutechniek onderzoekt bodem villa Via Nova

Communiceren met je baby door Esther Sluijsmans

Volgend bericht →