Aandacht voor préhistorie Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » Aandacht voor préhistorie Valkenburg

Een uniek archeologisch monument: 5300 jaar oude overblijfselen van ondergrondse vuursteenwinning, duidelijk te zien vanaf de openbare weg. Hub Pisters tekende in 2003 voor de inrichting van het monument o.a. door het plaatsen van een tijdbalk. Met de gemeente Valkenburg werd in 2006 een overeenkomst gesloten voor onderhoud en promotie van het Rijksmonument Vuursteenmijntjes. Lezingen en rondleidingen (www.iolvv.nl) brengen dit monument onder de aandacht van het grote publiek én vooral de Valkenburgse jeugd.
Hub Pisters heeft zijn kennis en ervaring van meer dan 40 jaar archeologisch onderzoek naar de Valkenburgse préhistorie vastgelegd in een boek dat in 2017 door de stichting In onsen Lande van Valckenborgh (IoLvV) wordt uitgegeven.
Naar aanleiding van dit jubileum wordt een aantal activiteiten gepland onder de naam ‘Project IoLvV2017′ met o.a. de boekpresentatie en een aantal lezingen over en rondleidingen door préhistorisch Valkenburg. Voor de eigen inwoners inzicht in het vroegste verleden, maar ook archeologisch en historisch belangstellenden uit Limburg en daarbuiten zullen hier nieuwe archeologische gegevens en hypothesen ontdekken dankzij de naspeuringen van Hub Pisters in deze streek.
Programma:
11 maart: Lezing ’25 jaar Rijksmonument Vuursteenmijntjes Plenkertstraat’ (locatie nog niet bekend) door Hub Pisters
april/mei: presentatie ‘Uit Valkenburgs préhistorisch verleden’, uit een boek van Hub Pisters, op vrijdagmiddag, locatie nog niet bekend
zomer: rondwandeling door préhistorisch Valkenburg, op zaterdag
eind augustus/begin september: groot archeologisch congres in Maastricht, de Stichting IoLvV zal de préhistorie van Valkenburg onder de aandacht brengen
najaar: lezing ‘Däölkesberg: ontdekking na ontdekking’; na bezichtiging via een wandeling volgt een lezing met veel beelden van o.a. het archeologisch onderzoek in 2009; locatie lezing nog niet bekend.
Actuele informatie via http://www.iolvv.nl

← Vorig bericht

Blijft de winter?

Scheuren in nooduitgang parkeergarage Aan de Kei

Volgend bericht →