Aanlijnplicht in bebouwde kom tegen wilde zwijnen

Voorpagina » Toerisme » Aanlijnplicht in bebouwde kom tegen wilde zwijnen

De aanlijnplicht voor honden is ingesteld tegen de wilde zwijnen. Zeker in gebieden waar de wide zwijnen gesignaleerd zijn. En dat is in het gebied rond het Polferbos, het natuurgebied Ingendael en in Houthem St.Gerlach. Buiten de bebouwde kom mogen de honden wel loslopen.
Jagen op wide zwijnen
Jagers zijn op dit moment druk doende om de circa 100 wilde zwijnen op bovengenoemde plekken af te schieten. “Daar hebben ze per dier tussen de 40 tot 80 uur voor nodig”, legt wethouder Vankan (Algemeen Belang) uit. “Het afschieten kun je niet zomaar doen. Een aangeschoten wild zwijn kan veel schade aanbrengen. Een jager dient de zwijnen precies tussen de ogen te raken. Dan zijn ze direct dood.  En voordat het zwijn zo mooi recht voor de jagers loop staat, zijn er vele uren voorbij”, aldus Vankan. Een drijfjacht tegen de zwijnen zou de beste oplossing zijn erkent Vankan, maar dat is niet geoorloofd. De jagers werken in opdracht van de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Wilde zwijnen

Advies jager opvolgen
Hondeneigenaren die hun honden niet aanlijnen in genoemde gebieden en in de bebouwde kom, kunnen door de jagers geadviseerd worden hun hond toch aan te lijnen. “Volg dit advies op”, waarschuwt beleidsambtenaar Roy Hennekens van de gemeente. “Uw hond die in aanraking komt met een wild zwijn – zeker als deze jongen bij zich heeft – delft het onderspit”.
Een afgeschoten wild zwijn wordt onderzocht. Er wordt DNA afgenomen om te onderzoeken waar het dier vandaan komt. Burgemeester Schrijen legt uit: “En wild zwijn uit Duitsland heeft een ander DNA dan het zwijn uit België. In onze omgeving zitten veel zwijnen die afkomstig zijn uit de Eifel”.
Op diverse plaatsen in de gebieden waar de zwijnen zitten, heeft de gemeente waarschuwingsborden geplaatst.

← Vorig bericht

Aziatische tijgermug aangetroffen in Valkenburg

Open dag Toon Hermans huis Maastricht

Volgend bericht →