Hij is de ontwerper van de Nachtwacht sculpturen.Vanaf begin december presenteert het Moskouse museum Galerie 3D een keuze van beeldhouwwerken uit zijn bezit in de tuinen van het Château-
Hotel St. Gerlach in Houthem. Het zijn recente werken van de in Maastricht woonachtige Neder-lands-Russische beeldhouwer Alexander Taratynov en een aantal van zijn Russische vrienden, allen beeldhouwers, Mikhail Dronov, Olga Muravina en Alexander Miroshnichenko.

Taratynov is in Nederland met name bekend vanwege de versie in drie dimensies van Rembrandt’s Nachtwacht.

De Nachtwacht was een groot project bestaande uit 22 iets meer dan levensgrote bronzen sculpturen die hij samen met Mikhail Dronov tussen 2000 en 2005 realiseerde. Château St. Gerlach was de eerste plek waar deze groep werd geëxposeerd.

Drie jaar lang hebben de sculpturen een plaats gehad op het Rembrandtplein in Amsterdam, Dat was een groot succes: naar schatting werden zij door ca. een miljoen mensen per jaar bezichtigd en gefotografeerd. De expositie in Chateau St.Gerlach duurt tot april 2011 en is gratis toegankelijk.

Lees hieronder het volledige persbericht voor alle gedetailleerrde informatie:

Galerie 3d uit Moskou presenteert beeldhouwwerken uit Rusland en
Nederland

Vanaf begin december presenteert het Moskouse museum Galerie 3D een keuze van beeldhouwwerken uit zijn bezit in de tuinen van het Château-Hotel St. Gerlach in Houthem (Valkenburg aan de Geul). Het zijn recente werken van de in Maastricht woonachtige Nederlands-Russische beeldhouwer Alexander Taratynov en een aantal van zijn Russische vrienden, allen beeldhouwers, Mikhail Dronov, Olga Muravina en Alexander Miroshnichenko.

De Nachtwacht terug op St. Gerlach

Taratynov is in Nederland met name bekend vanwege de versie in drie dimensies van Rembrandt’s Nachtwacht, een groot project bestaande uit 22 iets meer dan levensgrote bronzen sculpturen, dat hij samen met Mikhail Dronov tussen 2000 en 2005 realiseerde. Château St. Gerlach was de eerste plek waar deze groep werd geëxposeerd, vóór dat zij drie jaar lang een plaats kreeg op het Rembrandtplein in Amsterdam, Dat was een groot succes: naar schatting werd zij door ca een miljoen mensen per jaar bezichtigd en gefotografeerd. Voor de komende vier maanden is de Nachtwacht nu weer terug op deze bijzondere locatie.

Paragone

In aansluiting op het Nachtwacht project is Taratynov zich gaan verdiepen in een aantal werken van andere grote schilders. Indachtig de grote Engelse beeldhouwer Henry Moore, die een schilderij van Cézanne dat hij al twintig jaar in bezit had pas echt goed begreep toen hij er zelf een driedimensionale versie van had gemaakt, heeft Taratynov levensgrote of meer dan levensgrote sculpturen gecreëerd die zijn gebaseerd op meesterwerken van, in chronologische volgorde, Albrecht Dürer, Pieter Breughel, Gustav Klimt en Henri Matisse. Deze werken maken deel uit van een voortgaand project waarin uit alle Europese landen één groot schilderwerk in drie dimensies wordt vertaald. Zij zijn de vrucht van een diepgaande studie van de individuele meesterwerken zelf en van de verschillen en overeenkomsten in technische en expressieve mogelijkheden van de schilderkunst en de beeldhouwkunst. Taratynov sluit daarmee aan bij een artistieke en kunsttheoretische traditie, de "paragone" of vergelijking van verschillende kunstvormen die tenminste teruggaat tot Leonardo da Vinci’s traktaat over de schilderkunst.

XXL – Extra extra groot

Bijzonder spectaculair is de plaatsing op St. Gerlach van een aantal zeer grote sculpturen gemaakt door Taratynov, Mikhal Dronov , Olga Muravina en Alexander Miroshnichenko. Deels waren deze onlangs geëxposeerd op de Wereldtentoonstelling in Shanghai, en ze zijn nu voor het eerst in Europa te zien. Deze werken zijn voorbeelden van een recente trend tot het maken van zeer grote beeldhouwwerken, waarvan tot nu toe in Nederland nog weinig voorbeelden zijn getoond. Simpele thema’s – een bloem, een stier, een buldog – worden tot monumentale proporties opgeblazen. Het effect kan zuiver monumentaal zijn, zoals in Miroshnichenko’s abstracte bloem, of ironisch en vervreemdend, zoals bij Dronov’s wedstrijdschaatser. Dit effect is nog sterker als de achtergrond meewerkt, zoals Taratynov’s outsize Bulldog Winston tegenover de elegante maar in proporties bescheiden barokfaçade van Château St. Gerlach.

Overige werken van Taratynov

Bij en in de patio van de Pachthof zijn nog een aantal andere, vrije werken van Alexander Taratynov opgesteld: een drietal verwante mythologische bronzen staan zowel qua thema als vormgeving in de traditie van de Renaissance en de Barok. Een tweetal steigerende paarden zijn vertegenwoordigers van een thema dat steeds terugkeert in Taratynov’s werk. Een portret van meesterviolist en dirigent André Rieu documenteert Taratynov’s nauwe band met Limburg, waar hij al vele jaren woont en werkt.

De Nachtwacht en de andere schilderijen in drie dimensies zullen na de expositie in Houthem worden tentoongesteld in de tuinen van Peterhof, het zomerpaleis van Tsaar Peter de Grote nabij St. Petersburg.

ALEXANDER TARATYNOV AND FRIENDS
Tentoonstelling in de tuinen van Château St. Gerlach, Houthem-St Gerlach December 2010 – April 2011 – Vrij toegankelijk.