Aangetaste kastanjebomen weg op Walramplein

Voorpagina » Toerisme » Aangetaste kastanjebomen weg op Walramplein

Vanochtend, maandag 15 mei om 6 uur, is de Algemene Bomendienst Limburg gestart met het kappen van alle kastanjebomen rondom het Walramplein. Het vroege tijdstip is gekozen omdat er dan nog heel weinig verkeer is. Voor de kap is een onherroepelijke kapvergunning verleend enkele maanden geleden.
Vier weken geleden zijn de linden op het plein verwijderd en herplant op het Berkelplein en op de rotonde aan de Rasberg in Berg & Terblijt. Aannemer Algemene Bomendienst Limburg heeft vanochtend aangegeven op schema te liggen en rond het kappen vandaag af. Vandaag en morgen worden stammen afgevoerd en de takken op locatie versnipperd.
“Het vooronderzoek naar de staat en levensverwachting van de bomen maakte duidelijk dat veel bomen aan het einde van hun levenscyclus zijn. Ook zijn veel bomen aangetast. Nu de bomen gekapt zijn is dat goed te zien in de doorgezaagde stammen”, aldus de tekst van een persbericht van de gemeente Valkenburg aan de Geul.
Zodra de bomen gekapt zijn, zullen de boomstronken op 1 meter diepte weggefreesd worden. Plaatselijk worden de werklocaties afgezet. Naar verwachting zijn alle (frees)werkzaamheden voor Pinksteren afgerond. Waar nodig worden kleine herstelwerkzaamheden aan de bestrating uitgevoerd.
Een boom tegenover hotel Walram kan niet worden gekapt. Uit het ecologisch onderzoek dat 10 mei is uitgevoerd bleek dat in deze boom een duif nestelt. De boom is gemarkeerd met een rode ‘F’. Na uitvliegen van de jonge duiven wordt deze boom gekapt.
Vandaag en morgen kan der niet geparkeerd worden op het Walramplein. Vanaf woensdag wel weer. Na de bouwvakantie, in september dit jaar, wordt de fysieke herinrichting van het Walramplein gestart. Onderdeel van de herinrichting is het herplanten van 60 zilverlindes, die het gehele plein zullen omzomen.
Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Twee teams van VV Berg'28 kampioen

Mogelijk laatste wedstrijd Vilt winnend afgesloten

Volgend bericht →