Alleen poep, plas en (wc-)papier door wc spoelen

Voorpagina » Nieuws » Alleen poep, plas en (wc-)papier door wc spoelen

Op 19 november was het Wereld Toilet Dag. Op die dag werd wereldwijd aandacht gevraagd voor goede sanitaire voorzieningen. Iedereen kan bijdragen aan schoon water. De waterschappen roepen op om alleen ‘de 3 p’s’ door de wc te spoelen: poep, plas en (wc-)papier.

Met de campagne ‘Waterbazen’ bedanken de waterschappen iedereen die al bijdragen aan schoon en voldoende water. Door bijvoorbeeld geen vochtige doekjes, tampons, verf, chemische middelen, medicijnen of frituurvet door de wc of gootsteen te spoelen. Deze materialen zijn moeilijk uit rioolwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in de riolering of bij gemalen.

Rioolwaterzuiveringen
In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor het rioolstelsel en waterschappen voor het zuiveren van rioolwater. Het water dat via gootstenen, doucheputjes en toiletten wordt weggespoeld, komt uiteindelijk terecht bij 1 van de 318 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Jaarlijks zuiveren de waterschappen bijna 2 miljard m3 rioolwater, zodat het weer terug kan naar de rivieren. Uit het rioolwater winnen de waterschappen bovendien energie en grondstoffen terug, zoals fosfaat, cellulose, bioplastic en biomassa en ook gezuiverd water voor hergebruik.

Meer tips om bij te dragen aan schoon en voldoende water zijn te vinden op: waterschappen.nl/waterbazen

← Vorig bericht

Niet in alle kernen zoutkisten om gladheid te bestrijden

Programma’s vanaf 22 november

Volgend bericht →