Amstel Goldrace 2022: “geen 1G of 2G maar AG”, aldus Prevoo

Voorpagina » Nieuws » Amstel Goldrace 2022: “geen 1G of 2G maar AG”, aldus Prevoo

Burgemeester Daan Prevoo maakte tijdens de persconferentie meteen duidelijk dat zondag weer een ‘normale editie van de wielerklassieker Amstel Gold Race’ mogelijk is. Hij bezigde de ‘one-liner: “geen 1G of 2G maar AG”. En daarin zat alles. Zondag zijn er geen coronabeperkingen meer van toepassing zoals in de voorgaande twee jaren. In 2020 was er geen Nederlandse wielerklassieker, in 2021 wel een editie maar zonder publiek. En zondag 10 april de 56ste editie met publiek. Zoals vanouds.

Persconferentie Amstel Gold Race 2022. Foto: Raymond Kerckhoffs

Aanpassing
Nederlands enige wereldbekerwedstrijd kent zondag maar één aanpassing van het parcours. Die ligt in Gulpen. Daar wordt de steile Gulpenerberg vanuit het dorp beklommen om via de steile afdaling aan de andere kant van de heuvel weer snel aan de voet van de Kruisberg in Wahlwiller te geraken. Koersdirecteur Van Vliet denkt aan een outsider als winnaar: Alejandro Valverde van Movistar. “Naast Mathieu van de Poel en Kasper Asgreen is Valverde wel een outsider, vind ik,” aldus Van Vliet dinsdag in het Shimano XP-center in Valkenburg.

Vrouwenkoers
In het middelpunt van de persconferentie stond de 8ste uitgave van de vrouwenkoers. “En mijn vijfde als koersdirecteur”, voegt Leontien van Moorsel fijntjes toe. Een jubileum voor haar. “Ik won in 2022 de tweede editie, dit jaar dus 20 jaar geleden,” aldus de koersdirecteur van de dameskoers die ook aanstaande zondag verreden wordt. “Ik ben blij dat dit jaar het prijzengeld voor de dames gelijkgetrokken is met het niveau van de mannen. Een hele vooruitgang voor het dameswielrennen.”

Toerversie
Voordat de beide professionele koersen zondag op het programma staan, wordt zaterdag de toerversie verreden. Daarvoor hebben het maximale aantal deelnemers maanden geleden zich al ingeschreven: 15.000. “Het wordt de 20ste editie. We begonnen met circa 1000 inschrijvingen in het eerste jaar die toen nog in augustus werd verreden,” aldus Leo van Vliet.
Klik hier voor meer informatie over de beide koersen.

Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

VIDEO Tentoonstelling ‘Boven de Bieb’

Wie heeft er een fijnspar van 25 meter voor de Jonkheid?

Volgend bericht →