Andere Tijden Special: 1944 Bevrijding van zuid-Nederland

Voorpagina » Video » Andere Tijden Special: 1944 Bevrijding van zuid-Nederland
Andere Tijden kijkt zaterdag in een extra lange uitzending terug op de bevrijding van Zuid Nederland, 75 jaar geleden. Bijzonder is dat de uitzending gepresenteerd wordt door Peter van Uhm, generaal buiten dienst. Hij volgt het spoor van de Geallieerde opmars in 1944. Van het zuidelijkste puntje van Limburg, via zijn geboortestad Nijmegen tot aan de westkust van Zeeland, om te eindigen in Breda. In een persoonlijke reis, afgewisseld met historische toelichtingen door militair historicus Wim Klinkert, laat Van Uhm zien hoe groot de opofferingen waren van de soldaten die vochten voor onze vrijheid.
Emotionele van Uhm op US begraafplaats Margraten
Het is een dramatisch moment in de documentaire: op de begraafplaats van het Limburgse Margraten, waar duizenden Amerikaanse soldaten begraven liggen, vertelt beheerder Frenk Lahaye presentator Peter van Uhm wat de gemiddelde leeftijd van de gesneuvelden hier is: 23 jaar. Dat raakt Van Uhm buitengewoon: het is precies dezelfde leeftijd als die waarop zijn zoon Dennis in Aghanistan omkwam. Van Uhm en Lahaye praten bij de indrukwekkende kruizenrijen over de mensen die bereid zijn te sterven voor de vrijheid van een ander.
De eerste bevrijde Nederlander
De documentaire van Hein Hoffmann (regie) en Hasan Evrengun (research) begint ook in Limburg, om precies te zijn in Mesch. Na de invasie van Normandië willen de Geallieerde troepen doorstoten naar het Ruhrgebied, het industriële hart van nazi-Duitsland. En dus moeten ze door Nederland. Het eerste bevrijde dorp van ons land is Mesch. Hier ontmoet Peter van Uhm Jacques en Pierre Warnier, zoons van de eerste bevrijde Nederlander, schoolmeester Sjef Warnier. Trots laten zij het pakje sigaretten zien dat hun vader destijds met een Amerikaanse soldaat ruilde tegen een potje inkt.
Uitzending is zaterdag 31 augustus van 21.05 tot 21.50 uur via NPO 2.
Foto NPO
← Vorig bericht

Volledige programma voor vrijdag 13 september 2019

VSP wil uitbreiding groot aantal bushokjes met vergroening

Volgend bericht →