Aziatische tijgermug aangetroffen in Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Aziatische tijgermug aangetroffen in Valkenburg

Op 25 september is aan de Parallelweg in Broekhem Noord een Aziatische tijgermug aangetroffen. Na ontvangst van de melding is er wederom een exemplaar in de buurt gevonden. Daarop heeft de N.V.W.A. (De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, red.) in een straal van 250 meter rondom de vindplaats allee bewoners via een brief geïnformeerd wat is aangetroffen. Tevens heeft de warenautoriteit in de brief maatregelen ter bestrijding opgenomen en wat dit voor de bewoners betekent.

Aziatische tijgermug

Verspreiding
De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. Verder speelt transport over de weg een rol bij de verspreiding van de Aziatische tijgermug. Het moet daarom mogelijk worden geacht dat tijgermuggen Nederland bereiken als ongewenste lifter. Eitjes van de tijgermug kunnen overleven tijdens het transport en worden zo verplaatst tussen landen. De tijgermug legt eitjes in kleine stilstaande bakjes met water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. De bewoners die een brief hebben ontvangen wordt ook aangeraden om geen stilstaand water in bv bloempotten, emmertjes en vaasjes te laten staan. Ook water in gebruikte banden, dakgoten en regentonnen is een geschikte broedplaats. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn dat niet.
Overdracht van ziekten
De Aziatische tijgermug steekt met name overdag. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts, kunnen overdragen is te verwaarlozen.
Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. De mug zal als het ’s nachts erg koud wordt, vanzelf sterven.
Meer informatie hierover is te vinden op de website van het RIVM.
Foto NVWA

← Vorig bericht

Politiek wil oppervlakte begraafplaatsen terugbrengen

Aanlijnplicht in bebouwde kom tegen wilde zwijnen

Volgend bericht →