B.O.A.'s en politie verwijderen borden in Oud-Valkenburg

Voorpagina » Toerisme » B.O.A.'s en politie verwijderen borden in Oud-Valkenburg

De bewoners langs de weg in Oud-Valkenburg zijn het spuugzat. Het verkeer teistert al jaren deze kern. Auto’s rijden te hard. Voor vrachtwagens is de doorgang veel te smal  waardoor zij op fietspaden moeten uitwijken en vluchtheuvels worden aan de verkeerde kant gepasseerd. Voor wandelaars zijn er nauwelijks trottoirs. Zo ook voor de rollator- en rolstoelgebruikers. Door het ontbreken van zebrapaden is het oversteken van de straat levensgevaarlijk.
De bewoners van de straat hebben jaren de klachten bij gemeente en provincie ingediend. Ze komen geen stap verder. Wethouder Carlo Vankan zegt niets te kunnen doen omdat de provincie de wegbeheerder is. De provincie vindt de drukte (ca. 5000 auto’s per dag) wel meevallen. Ook het aantal doden (2, red.) vindt men onbeduidend en met de vele bijna ongelukken wordt al helemaal geen rekening gehouden.

Een ambtenaar van de provincie liet zich tijdens een gesprek aan een van de inwoners het volgende ontvallen: “Doorstroming van het verkeer gaat ons boven alles. Bovendien hebben wij een grote juridische afdeling om op terug te kunnen vallen”.
Zaterdag plaatsten de bewoners eigen gemaakte borden langs de weg die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten. Voor dat ze deze actie uitvoerden werd deze gemeld bij gemeente en politie. Zonder enige reactie werd de melding door beide instanties geaccepteerd.
Nadat de meeste borden opgehangen waren kwamen handhaving van de gemeente en de politie alsnog in actie. Alle borden moesten onmiddellijk verwijderd worden omdat de inwoners geen eigenaar zijn van de weg. Bij ongelukken konden zij hiervoor aansprakelijk gesteld worden.
Er werden excuses gemaakt dat niet goed gecommuniceerd was. Ook deelde de agent nog mee dat de weg weliswaar een Provinciale weg is maar dat de gemeente voor de plaatsing van borden verantwoordelijk is.
Deze week ziet u in het programma TV Valkenburg Vandaag een reportage over de protestactie in Oud-Valkenburg. Gisteren werd een brandbrief verzonden naar gemeente, raadsleden en provincie.
Foto’s Hein Reuters, TV Valkenburg
← Vorig bericht

Uitslagen handbalcompetitie van zaterdag 27 januari

Uitslagen amateurvoetbal van zondag 28 januari

Volgend bericht →