Basisschooljeugd ook in Chinese sferen

Voorpagina » Toerisme » Basisschooljeugd ook in Chinese sferen

Nadat op woensdagavond al bijna 500 genodigden kennis maakten met een interessant en gevarieerd Chinees cultureel programma op Chateau Sint Gerlach, was het donderdagochtend in Centrum Cascade in Vilt de beurt aan de basisschooljeugd. Kennis maken met een andere cultuur, met dans, met een taal die je niet verstaat, met acrobaten, met mooi uitgedoste danseressen, Chinese muziek. Kortom, meer dan een uur konden de bijna 150 jongeren zich vergapen aan onverwachte en mooie voordrachten. Tussen het publiek ook veel opa´s en oma´s, papa´s en mama´s, ooms en tantes, velen met camera´s. Ook zij vonden het de moeite waard om, misschien voor het eerst, van zo dicht bij de Chinese vriendelijkheid, gastvrijheid en muzikale talenten te ervaren.
Voorafgaand mocht een aantal willekeurig gekozen jongens en meisjes ´meehelpen´ het samenwerkingscontract met de Chinese delegatie te ondertekenen. Een spannende bezigheid die door de gekozenen uiterst serieus werd genomen.
Het begin van de voorstelling verliep nog wat stroef, de presentator moest alle zeilen bijzetten om de aandacht van een groot aantal kinderen vast te houden. Hun belangstelling ging toen vooral nog uit naar het buurjongetje of buurmeisje waar je lekker mee kon chillen. Gaandeweg kregen de jongeren in de gaten dat er allerlei spannende en mooie dingen te bewonderen waren op het podium. De verbazende blikken werden met de minuut groter, het was inderdaad genieten. Genieten van de Guqin, een Chinees muziekinstrument van meer dan drieduizend jaar oud. Of een klein stukje uit de Sichuan Opera, een van de bekendste opera´s in China.
Helemaal te gek was Zhang Guocheng, een acrobaat die halsbrekende toeren uitvoerde en na zijn act een klaterend applaus in ontvangst mocht nemen. Van zo dichtbij keken de ´aapjes´ hun ogen uit. Twee leerlingen werden uitgedaagd om hetzelfde te komen doen. Met enige overredingskracht waren een jongen en een meisje de echte waaghalzen die aan het toestel durfden te gaan hangen! Dat was het dan …. Een minuut op het podium met acrobatiek vergt tien jaar intensieve oefening.
De voorstelling werd afgesloten met een soort dans waarin allerlei kenmerken van gevoel werden uitgebeeld via een masker. Verdriet, blij, boos, lief, bang. ´n Beetje eng werd het zelfs. Steeds weer wisselde het masker van de artiest, tot verbazing van iedereen. ´Hoe doet hij dat nu´ was een vraag die velen bezighield maar niet beantwoord werd.
Als ´dankjewel´ kreeg iedere bezoeker na afloop een panda, het Chinese diertje, aandoenlijk en aaibaar, dat met uitsterven bedreigd wordt en als logo dient voor het Wereld Natuur Fonds. Met enige tegenzin zochten de kinderen daarna weer hun vertrouwde klaslokaal op, weer een ervaring rijker.
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Uitslagen en programma Z.V.V. de Wiegert

Hockeyprogramma VHV Sjinborn voor komend weekeinde

Volgend bericht →