Belasting besparen

Voorpagina » Van de wieg tot het graf » Belasting besparen

Mr. Ernst Loendersloot is notaris. Op de website van TV Valkenburg plaatsen we van Ernst regelmatig een column over wat er allemaal speelt op een notariskantoor.

Meer columns van Ernst? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Krijg je een aanbod van de gemeente om de groenstrook naast je eigen huis te kopen, teken dan dit jaar nog de akte bij de notaris. Ook als je een garage naast je woning kunt kopen, is het goedkoper om de overdracht uiterlijk 31 december 2022 af te ronden.

Op Prinsjesdag werd namelijk bekend dat beleggers die een woning kopen voor verhuur vanaf 1 januari 2023 meer overdrachtsbelasting gaan betalen: 10,4% in plaats van 8% nu. Maar deze verhoging treft niet alleen huisjesmelkers.

Dit komt door de opbouw van de wet. De standaardregel is namelijk dat iedereen 10,4% moet afdragen aan de schatkist. Alleen als een particulier een woning koopt om daar zelf te gaan wonen, wordt dit tarief verlaagd naar 2% of zelfs 0% bij starters. Maar een groenstrook of garage is overduidelijk geen woning.

Dus koop jij als particulier die groenstrook naast je huis, dan moet je het normale – hoge – tarief van 8% betalen en met ingang van 1 januari 2023 zelfs nog 2,4 procentpunt meer. Op een koopprijs van bijvoorbeeld € 5.000,- scheelt dit € 120,-. Gelukkig bestaat op deze regel nog een uitzondering. Als je op dezelfde dag eigenaar wordt van zowel je woning als die groenstrook of garage, ben je toch maar 2% aan overdrachtsbelasting kwijt. Of als je een starter bent zelfs helemaal niks. Een goede planning kan je dus een behoorlijk bedrag schelen in de portemonnee. Misschien genoeg om een heggenschaar te kopen om de struiken in de groenstrook te snoeien.

Meer columns van mij in de rubriek “Van de wieg tot het graf”? Kijk op deze pagina: https://tvvalkenburg.tv/van-de-wieg-tot-het-graf/

Wil je meer informatie, kijk dan eens op mijn website.

← Vorig bericht

Foto’s oet de ouw doas Vilt – Drie banken

Uitslagen amateurvoetbal zondag 30 oktober

Volgend bericht →