Berg wil niet over 10 jaar weer over Polfermolen spreken

Voorpagina » Toerisme » Berg wil niet over 10 jaar weer over Polfermolen spreken

Tijdens de woensdagavond gehouden vijfde informatieavond in gemeenschapshuis ’t Vöske in Berg & Terblijt over de toekomst van de Polfermolen, bleek dat voor veel aanwezigen de financiele achtergrond onduidelijk is. De informatie over wat er in het Polfermolen-dossier speelt, is niet iedereen helder.
Eén opvallende zaak die bijna iedereen naar voren bracht is het behoud van het 25 meter zwembad. Wethouders Meijers en Bisschops antwoorden dat op voorhand dit niet toe te kunnen zeggen. ”Wij hebben een sporthal en een doelgroepenbad in de plannen voorzien. Daar is ook geld voor: 6 ton”, aldus Remy Meijers.
Wethouder financiën Claudia Bisschops verduidelijkte de financiele situatie van de gemeente nogmaals. “Er is een taakstelling (lees opdracht, red.) van de provincie Limburg om vanaf 2021 de gemeentelijke begroting sluitend te hebben. Daarom is besloten om het tekort rond het sport- en recreatiecentrum de Polfermolen terug te brengen. Doen we dat niet, komen we in zwaar weer. En moeten we impopulaire maatregelen nemen. Zoals bv. de subsidie van alle verenigingen aanpassen of de O.Z.B.-premie fors verhogen. En daar hebben we niet voor gekozen”. Ze deelde tevens nog mee dat bovenop de besparing van de Polfermolen nogmaals 1 miljoen bespaard moet worden.
Er waren woensdagavond circa 45 aanwezigen, waaronder 5 medewerkers van de gemeente, twee van het bureau Facet& en 10 raadsleden (die overigens niet mochten meepraten, red.), kwamen opmerkingen, vragen en ideeën zoals zonnepanelen op het dak leggen, klimaat-neutraal maken, schil rond complex aanleggen om warmte te besparen, dak er af halen en een etage met woningen bouwen, warmtepomp installeren, schoolzwemmen terughalen (antwoord Meijers: leuk idee maar de scholen willen dit niet) of maak een schuifwand in het huidige zwembad zodat je met mooi weer/warme zomers naar buten kunt.
Wethouder Remy Meijers beantwoordde alle vragen duidelijk met cijfers en uitgebreid. Daaruit bleek dat vele genoemde opties reeds eerder in de afgelopen vijf jaar geprobeerd zijn of bekeken en niet uitvoerbaar vanwege de kosten.
Meijers maakte aan de aanwezigen duidelijk te proberen via een open aanbestedingsprocedure het 25 meter zwembad verplaatst te krijgen. “Maar of dit gaar lukken? We hebben 6 ton voor de Polfermolen 2.0 gereserveerd”.
Eén optie wordt nu wel onderzocht: zijn de fundamenten stevig genoeg om een extra etage met woningen bovenop het complex gerealiseerd te krijgen?
Tot besluit een goede raad van een aanwezige: “houd het betaalbaar, wat er ook uit de bus komt. Hopelijk zitten we over 10 jaar niet weer hier”.
Komende woensdag 3 april is de volgende bijeenkomst in hotel Op de Boud in Broekhem vanaf 19:00 uur. Daags erna de laatste in de Polfermolen.
Foto Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

André Rieu kondigt Nieuwjaarsconcerten aan

Jaardag voor schutterij St.Martinus Houthem

Volgend bericht →