Bergsteyn-Gommans tussen de Europese top

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Bergsteyn-Gommans tussen de Europese top

In het Vlaamse land
Bergsteyn Motorsport heeft tijdens het weekend van 28 juni een 12de plaats behaald in de Ypres Historic Rally. Maurice Bergsteyn en Leo Gommans hebben zich met de Opel Kadett B uit 1968 prima staande weten te houden tussen de toppers van het Europese kampioenschap.
Met startnummer 19, kon het duo op vrijdagavond in een redelijke positie aan de wedstrijd beginnen. De eerste en de tweede proef werden in het donker gereden en dit bezorgde veel deelnemers al de nodige problemen. Maurice vond wel meteen een goed ritme in de avondproeven en zo kon de eerste etappe worden afgesloten op een voortreffelijke 8ste positie.
Maurice: “We hebben veel tijd in de verkenning van de proeven gestoken, en voor de avondproeven hadden we extra herkenningstekens genoteerd. We staan nu in het klassement voor een aantal auto’s die eigenlijk heel wat meer potentieel hebben, we zullen zien of we ons morgen kunnen handhaven”.
Op zaterdag begon de rally onder een dik en dreigend wolkendek. Om de bandenkeuze te bepalen worden ook bij de historics de moderne middelen niet geschuwd, even surfen naar de site van weerstation Koksijde bracht duidelijkheid. Het zou voorlopig droog zou blijven.
Er werd op volgorde van het klassement gestart en daarom stond de Kadett nu tussen de echte PK-kanonnen opgesteld, want om in Ieper vooraan mee te strijden is tegenwoordig een Escort RS1800 of Porsche 911 onontbeerlijk.
De eerste boucle bevatte de revival van de klassementsproef over de Kemmelberg.
Deze route is bekend van de wielerklassieker “Ronde van Vlaanderen” maar ook bij deze Ieperrally is dit een echte sfeermaker voor het publiek. Helaas verloren Bergsteyn-Gommans hier door een koppelingsprobleem enkele plaatsen in het klassement, maar gelukkig kon dit euvel verholpen worden door de meegereisde serviceploeg. Zo kon toch in goede omstandigheden aan de super-klassementsproef van Heuvelland begonnen worden.
Leo: “We staan hier voor een serieuze uitdaging, met zijn 42.5 km is dit een ongekend lange proef. In het wereldkampioenschap rally komen proeven van deze lengte ook voor, maar daar gaat het dan over een parcours dat heel vloeiend verloopt. Hier doorkruist de proef de hele gemeente Heuvelland en doet enkele dorpskernen aan. Er zitten daardoor veel kruispunten en haakse wegveranderingen in waardoor we telkens zwaar in de remmen moeten. We zullen zien hoe we er door komen”.
De tweede boucle van zaterdag bevatte 4 klassementsproeven die elkaar in een snel tempo opvolgen.
Hollebeke is 16 km en wordt meteen gevolgd door de proef Mesen-Sauvegarde van 26 km. Aansluitend volgt Westouter, welliswaar kort maar zeer “tricky”, denk maar aan de watersplash van Scandola van enkele jaren geleden, en dan Watou, een proef vlakbij de Franse grens met hobbelige en slecht onderhouden wegen. Op de Mesen-Sauvegarde werd de Kadett weer geplaagd door het koppelingsprobleem. “We verliezen weer wat tijd op de concurrentie, maar gelukkig kan de serviceploeg het probleem weer verhelpen. In deze rally wordt ons een hoog tempo opgelegd, en een onvoorziene reparatie kost ons wel wat straftijd aan de volgende tijdcontrole.”
Als kers op de taart moesten de deelnemers daarna nog eens over de Kemmelberg en als afsluiter nogmaals de “marathon” van Heuvelland. In totaal bedroeg de rally 177.5 km waar om elke seconde gestreden werd, deze beproeving voor mens en machine werd door het team van Bergsteyn Motorsport weer tot een goed einde gebracht. Met dank aan alle sponsors, en de serviceploeg, Frank, Michel en Dakmar.

← Vorig bericht

Straattekenen in drie-D in Valkenburgse centrum

LED verlichting ook voor Valkenburg?

Volgend bericht →