Berkelpoort wordt mediacentrum

Voorpagina » Toerisme » Berkelpoort wordt mediacentrum

De bovenste verdieping in de Berkelpoort verandert in een mediacentrum. In deze ruimte komen alle lijnen samen van de beveiligingscamera’s die voor de start van de kerstperiode in het centrum van Valkenburg worden opgehangen. “Dit heeft te maken met het professionaliseren van het evenementenbeleid”, zegt waarnemend-burgemeester Martin Eurlings.
De bemanning van het mediacentrum in de Berkelpoort bestaat uit gemeentelijk personeel en de politie. Via diverse monitors wordt het uitgaanspubliek in het weekeinde of tijdens grote evenementen in de gaten gehouden. “Cameratoezicht heeft in eerste instantie een preventief karakter. Door tijdens het live uitkijken met de camera’s toezicht te houden, kunnen incidenten worden voorkomen of in de kiem worden gesmoord’, aldus het persbericht van de gemeente.
Veiligheidsmedewerker Stefanie Stassen van de gemeente Valkenburg aan de Geul laat weten dat er volgens gradaties van het evenement gewerkt wordt. “Er zijn A, B en C categorieën evenementen. A is een lokaal evenement, B is een regionaal en C een boven regionaal evenement”. De indeling heeft te maken met de inschatting van de veiligheidsregio met betrekking tot de risico’s die zo’n evenement met zich draagt. Voor Valkenburg centrum zijn vooral de B en C categorieën van toepassing. Te denken valt aan Kerstmarkt/Kerstparade, Auw Wieverbal en Amstel Goldrace. Overigens krijgt het Walramplein dit jaar nog geen beveiligingscamera’s omdat het plein volgend jaar gerenoveerd wordt.
In het voorjaar heeft de gemeente proefgedraaid met cameratoezicht. Gelet op de positieve ervaringen  in deze proefperiode, heeft de Raad besloten om 60.000 euro beschikbaar te stellen voor structureel cameratoezicht. Er worden negen camera’s geplaatst: bij winkelcentrum Aan de Kei, op het Theodoor Dorrenplein en Grendelplein, Grotestraat, Walravenstraat, Muntstraat en Berkelstraat. De camera’s worden live uitgelezen tijdens uitgaansavonden en grotere evenementen.
De beelden worden 28 dagen bewaard. Dit is in de wet geregeld. Politie en justitie kunnen in die periode de beelden gebruiken voor opsporingsmogelijkheden.
Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Kerstmarkten kunnen doorgang vinden

Druk nachtje voor de brandweer post Valkenburg

Volgend bericht →