Bewoners Langen Akker in Berg tegen komst flat.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Bewoners Langen Akker in Berg tegen komst flat.

Gebouw is te massaal en de ondergrond is instabiel.De bewoners van de Bergse Langen Akker zijn fel gekant tegen de nieuwbouwplannen van de Woningstichting Berg, die op het voormalige terrein van Lemmens een senioren appartementencomplex wil gaan bouwen met 26 woningen.
Woordvoerder Maurice Schoenmakers verwoordde de bezwaren van de omwonenden tijdens de commissie SOB.
Er bestaan twee grote bezwaren: het stedelijke, massale karakter van de bouw en de onstabiele ondergrond. Dat deel van Berg is gebouwd op de ondergrondse gangen van de Geulhemmergroeve. Geocontrol heeft onderzoeken gedaan, maar de bewoners niet gerust kunnen stellen.
Schoenmakers zei de bouw te stedelijk te vinden. De gevelhoogte aan de straatkant is 13 meter. Het past niet in de huizenbouw van Berg. Daarnaast vrezen zij waardevermindering van de huizen en mogelijke scheurvorming. De bewoners vragen zich af of de groeve niet kan instorten?
Woningstichtingvoorzitter Harrie Huntjens reageerde ook. Hij zei dat er een grote behoefte is aan seniorenwoningen in Berg. "Nu al hebben we 76 aanmeldingen binnen", zei hij. Over de groeve zei Huntjens dat vorige week nog een extra controle geweest is. Er is geen onveiligheid vastgesteld. Er bestaan twee verschillende Geocontrol-rapporten.

De politieke reacties dinsdagavond in het kort weergegeven:
Algemeen Belang: Is niet tegen het plan maar wel hoe het gerealiseerd wordt. AB wil overleg tussen gemeente, woningstichting en de bewoners om uit de impasse te komen. Wethouder van Melsen (AB) zegt toe zo’n gesprek te beginnen.
VVD: Is verheugd met plan. Zij vinden de communicatie tussen woningstichting en omwonenden van belang. Voorwaarde voor de VVD is een half jaarlijkse inspectie van de ondergrond.
PvdA/D66: Verlaat de gemeente het dorpse karakter van Berg en laat er verstedelijking toe? Geef duidelijkheid over het instortingsgevaar. Er bestaan twee versies van een onderzoek.
SP: Is ook verheugd over de plannen. Is er plaats voor een trottoir aan de kant van het appartementengebouw? Wethouder van Melsen zal dit navragen en e.e.a. wordt nader bekeken.
PPGV: Is blij met deze ontwikkeling nu alles stil ligt in de bouw. Hoe kun je bewoners tegemoet komen in hun bezwaren?
CDA: Heeft probleem met de gesteldheid van de ondergrond en de massaliteit van de bouw.
In zijn antwoord op de vele vragen die gesteld werden zei wethouder van Melsen blij te zijn met het voorliggende plan. "Het is een goed plan", zei hij. "De welstandcommissie heeft na vragen gesteld te hebben over de massaliteit en de verstedelijking enkele aanpassingen doorgevoerd aan het plan. Daarna is toch een akkoord afgegeven".

Een andere kwestie betreft de veiligheidheid van de ondergrond. Hier kan wethouder van Melsen snel een antwoord en duidelijk verschaffen. Met instemming van de gehele commissie zal nog vóór de eerstkomende raadsvergadering van 17 december a.s. een extra raadscommissievergadering SOB over deze kwestie gehouden worden.

Foto Frans Hendriks, Tv Valkenburg © 2012

← Vorig bericht

Oplossing voor grote drukte tijdens Kerstparade?

Realisering fietsenstalling staat op losse schroeven.

Volgend bericht →