Winst Adelante Challenge eigenlijk voor iedereen

Voorpagina » Toerisme » Winst Adelante Challenge eigenlijk voor iedereen

Onder prima weersomstandigheden vond zondag het eerste lustrum van de Adelante Challenge en de Klimclassic plaats op de flanken van de Geulhemerberg – stijgingspercentage vijf tot acht procent – en de Barakkenberg. Eerst kwamen de nieuwelingen meisjes in actie voor hun loodzware klimpartijen. Daarna was het de beurt aan de junior vrouwen. In totaal moest ‘de bult’ 16 keer worden beklommen! Tegen half twee klonk het startschot voor vijf rondjes klimmen en dalen bij de Adelante Challenge. Rond de klok van vijf uur was de finish voorzien van de Klim Classic die eerder die dag startte in Schin op Geul en een groot aantal kilometers door het Limburgse Heuvelland voerde alvorens na een paar plaatselijke omlopen bovenop de Geulhemerberg te finishen. Alle doorkomsten in Berg voerden over een parcours van drie kilometer.
Bij de Adelante Challenge was het motto ‘grenzen verleggen’: gehandicapte sporters gingen met en tegen elkaar een geweldige strijd aan. Een dergelijke wedstrijd toont nog maar eens aan dat veel mogelijk is voor mensen in een rolstoel, in dit geval in de handbike. Nationale en internationale toppers stonden achter de auto van de wedstrijdleiding aan de voet van de Geulhemerberg aan de start in de laatste wedstrijd van het seizoen in een loodzware top competitie.
Bij Adelante aan de Onderstestraat in Houthem vonden de inschrijvingen plaats en werden de ‘rugnummers’ uitgedeeld. Voor handbikers in hun nagenoeg ruggelingse houding op de bike is het onmogelijk om dit nummer op de rug te spelden. Dus wordt het op een van de zijkanten van de bike vast gemaakt! Daarna in colonne richting Geulhemerberg waar het startschot werd gegeven voor een, naar zou blijken, een loodzware wedstrijd. Nauwelijks honderd meter na de start was het meteen vol door ‘biken’ op de Geulhemerberg, aangemoedigd door familieleden en supporters. Dat gaf veel energie aan de zwoegende sporters die in hun ‘extreme’ houding veel respect afdwongen bij toeschouwers die niet echt bekend zijn met het handbiken. Vele wandelaars bleven staan en vergaapten zich aan de snelheid waarmee de handbikers op hun smalle bandjes de Barakkenberg af suisden! Waanzinnige snelheden, voor de duvel niet bang! Een klapband bij een van de deelnemers zorgde voor een enigszins gelaten stemming: hij moest de strijd staken.
Natuurlijk zijn er winnaars en geregistreerde eindtijden. Maar de grootste winnaars zijn alle deelnemers die iedere wedstrijd opnieuw bewijzen over een geweldige mentaliteit te beschikken en zich in hun tak van sport uitzonderlijk profileren. Het hele jaar door keihard trainen. Handbiken is zeker geen sport voor watjes!
Vele vrijwilligers zijn onmisbaar om zo’n evenement in goede banen te leiden. Verkeersregelaars, motards, EHBO-posten, eet- en drankverzorging, juryleden. Kortom: meer dan voldoende inzet van velen!
Uitslagen
Adelante Challenge:
Handbiken vrouwen H1-5/0: 1. Laura de Vaan (Den Bosch); 2. Yvette Rottger-Wollersheim; 3. Melanie Helweg; 4. Hennie Konz-Verheijen (Heel)
Handbiken mannen H 3: 1. Mischa Hielkema (Standdaarbuiten); 2. Sidney Boto; 3. Christian Demoulin.
Handbiken mannen H 4: 1. Wim van der Tak (Bergschenhoek); 2. Kees van Velzen; 3. Henry Honing
Handbiken mannen H 5/0: 1. Johan Reekers (Enschede); 2. Roel Bruijn; 3. Mitch Valize (Heerlen)
Valkenburg Klim Classic
Junioren: 1. Remco Evenepoel (België); 2. Danny van der Tuuk; 3. Vincent Hoppezak
Nieuwelingen meisjes: 1. Lisa van Helvoirt (Erp); 2. Femke Gerritse; 3. Pam Schutten
Junioren vrouwen: 1. Mischa Bredewold (Hoogland); 2. Thirza Korevaar; 3. Phaedra Krol
Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Toerismesector steeds belangrijker voor economie

Wandelen door afgesloten deel Curfsgroeve

Volgend bericht →