Bezoek de Van Tienhovenmolen in Bemelen

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Bezoek de Van Tienhovenmolen in Bemelen

In het Jaar van de MolensVanaf zaterdag 10 maart is de Van Tienhovenmolen aan het Gasthuis 79 te Wolfshuis-Bemelen (gemeente Margraten) weer twee keer in de maand opengesteld voor bezoekers.
Tot en met november is de molen op elke tweede en vierde zaterdag van de maand (gratis) toegankelijk open tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Bij voldoende wind zal de molen draaien. En als de omstandigheden goed zijn kan er ook graan worden gemalen.
Jaar van de molens
Het jaar 2007 is uitgeroepen tot het Jaar van de Molens. Molens zijn onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap. 600 jaar geleden, in 1407, werd in Nederland de eerste poldermolen gebouwd. Reden om weer eens extra aandacht te besteden aan molens en het behoud ervan, ook in Limburg! Ooit stonden er zo’n 9000 molens van verschillende vorm en met verschillende functies in Nederland. Daar zijn er anno 2007 nog maar zo’n 1000 van over. Veel molens zijn in verval geraakt of afgebroken omdat ze hun functie verloren toen andere energiebronnen hun intrede deden. Andere gingen verloren door bliksem, storm of oorlog. Van de overgebleven molens zijn er ongeveer 450 dringend aan restauratie toe. In het Jaar van de Molens 2007 vinden allerlei landelijke activiteiten plaats op en rondom de molens. Zie voor meer informatie hierover: www.jaarvandemolens.nl Wind vangen op het Plateau van Margraten
In 1855 werd in het gehucht Wolfshuis een korenmolen gebouwd. Het was een bijzondere plek op het later zogeheten plateau van Margraten. Door de hoge plaats had de molen een uitermate gunstige windvang. De beltmolen is gebouwd van mergelsteen, het natuurlijke bouwmateriaal uit de omgeving. Het is de enige mergelstenen windmolen van Nederland.
Door een brand in 1923 brandde de molen geheel uit. Sporen van deze brand zijn nu nog in de mergel zichtbaar. Bij de wederopbouw werd het houten gangwerk vervangen door een ijzeren. Verder kreeg de molen toen de wieken van een gesloopte poldermolen uit Amsterdam. Die wieken waren eigenlijk te lang, maar in plaats van de wieken in te korten, verhoogde men de molen. Uit die tijd stamt het ongeveer 1,25 meter hoge bakstenen gedeelte op de mergelen romp.
Door de toenemende concurrentie van elektrische maalstoelen, kwam de windgedreven korenmolen van Wolfshuis in 1939 stil te liggen. De molen wisselde vanaf die tijd regelmatig van eigenaar. In 1956 werd het maalwerk uit de molen gesloopt omdat de toenmalige eigenaar, een kunstschilder, de molen als woning met atelier wilde inrichten. Hij verkocht de molen een jaar later aan Stichting het Limburgs Landschap. Er volgden restauraties in 1957 en in 1971/1972. Bij die laatste restauratie werden de wieken weer draaibaar gemaakt, maar er zat nog steeds geen maalwerk in de molen. Dat is er pas weer ingekomen bij de restauratie van 2000/2001. Sinds die tijd kan dus ook weer gemalen worden.
Bereikbaarheid
De vrijwillige molenaars vertellen u graag meer over het functioneren van de molen. Tevens kunt u een kleine tentoonstelling bezichtigen over de molen en over de korenwolf, de wilde hamster, die leeft in het direct ten zuidoosten van de molen gelegen akkerreservaat.
De Van Tienhovenmolen is te vinden op het adres Gasthuis 79 te Wolfshuis-Bemelen (Gemeente Margraten), dat is de weg tussen Bemelen en Sibbe.

← Vorig bericht

SP, Transperant en AB willen verplaatsing bushalte

Concert “3x bedankt”

Volgend bericht →