Bezoekers geven het Geuldal een 8,7

Voorpagina » Nieuws » Bezoekers geven het Geuldal een 8,7

De 267 respondenten gaven het Geuldal gemiddeld een 8,7 als rapportcijfer, waarvan maar liefst 106 mensen een 9 gaven en dat is heel hoog. Dat zijn de meest in het oog springende resultaten van een in september en oktober vorig jaar gehouden belevingsonderzoek door stichting Natuurmonumenten in samenwerking met MarketResponse onder bezoekers van het Geuldal, het gebied van Vijlen tot Valkenburg.

Wandelen in het Geuldal

Ontspanning, natuur en cultuurhistorie
Van alle onderzoeken bij Natuurmonumenten in heel Nederland kreeg alleen Schiermonnikoog een hoger cijfer namelijk een 8,8. De bezoekers van het Geuldal, waarvan 93% komt om te wandelen, hebben vooral veel waardering voor de planten en komen er graag fotograferen. Ontspanning, natuur en cultuurhistorie zijn de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan het Geuldal. De deelnemers zijn het meest tevreden over de kwaliteit van de (wandel)paden, de uitgezette routes en de horeca. Liefst 97% geeft aan van plan te zijn het Geuldal nogmaals te bezoeken. Bezoekers genieten vooral van het afwisselende natuurrijke landschap met heuvels, uitzichten en de Geul waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Gescheiden wandel- en fietspaden
Uit het belevingsonderzoek blijkt verder dat het wandelen en fietsen op een en hetzelfde pad, zoals vanuit Valkenburg-centrum langs de Geul naar de Drie Beeldjes niet op prijs wordt gesteld. Bezoekers hebben een duidelijke voorkeur voor gescheiden paden voor de verschillende doelgroepen. Het knelpunt van gemengd gebruik van het pad langs de Geul bij Valkenburg is al langer bekend, zowel bij Natuurmonumenten als bij de gemeente Valkenburg aan de Geul. “Bij toekomstige ontwikkelingen in het gebied brengen we dit knelpunt opnieuw naar voren. We gaan de banken in het Geuldal inventariseren en bekijken waar we nog mooie plekken hebben voor een extra (wens) bank,” ligt José Hermens van Natuurmonumenten toe.

Drie uur gratis parkeren om te wandelen
In 2017 heeft er een onderzoek plaatsgevonden in een deel van het Geuldal namelijk op landgoed Genhoes. De parkeermogelijkheden kwamen daaruit als belangrijkste aandachtspunt. Inmiddels heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul het parkeren bij kasteel Oost gewijzigd in parkeren met blauwe kaart voor maximaal 3 uren. Met als gevolg dat er minder geparkeerd wordt door mensen die in de stad werken/ winkelen en er meer plaats is voor wandelaars.

Foto Natuurmonumenten

← Vorig bericht

Achter de Veurkant: burgemeester Jan Schrijen

Coronacrisis: Aan de wandel met Amber: wandelt u mee?

Volgend bericht →