Binnen twee jaar bouw Geulpoort en renovatie Grendelpoort.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » Binnen twee jaar bouw Geulpoort en renovatie Grendelpoort.

Eind eerste kwartaal 2013 duidelijkheid over dit ambitieus plan.Vóór 31 december 2014 wil de gemeente Valkenburg aan de Geul de nieuwe Geulpoort klaar hebben en de Grendelpoort gerestaureerd hebben. "Dan gaan we wel met een formule 1 vaart door de procedures heen", aldus projectleider Ben van Eijsden van de gemeente. "Belangrijk is dat de gemeenteraad dit kwartaal kiest voor dit ontwerp. De Geulpoort, maar ook de aanstaande renovatie van de Grendelpoort en de afgeronde renovatie van de Berkelpoort, moeten in samenhang gezien worden als project "Vestingstad Valkenburg. Het moet een duidelijke relatie met de Ruïne hebben. Dat is voorwaarde".
De nieuw te bouwen Geulpoort krijgt een hoogte van 18 meter, het hoogste puntje van het dak is op 22 meter gesitueerd. In het dak, het dak wordt nu al door de Poortcommissie het ‘jagershoedje’ genoemd, wordt glas aangebracht zodat de bezoekers het panorama kunnen genieten. "Ze kijken dan over het historische stadje uit, richting de Ruïne", legt architect Ron Verduijn van Van Hoof Architecten uit.

De Geulpoort wordt geheel in mergel gebouwd en voorzien van twee muren met kantelen aan weerszijden. Aan de kant van de Pelerinstraat wordt een trap naar de Geul gemaakt waar gasten op een Geulterras uitkomen. Verder komt bij de poort een stadspodium voor bv. voorstellingen. Aan de andere kant, richting Bogaardlaan, komt een stadsterras met een kiosk. De Geulpoort komt als vierkant pion op de oever van de Grotestraat-centrum te staan en zal boven de doorgang ‘open zijn’. Je ziet gasten die via een trap naar boven richting toren lopen of net terugkeren van de panorama-uitkijk.

De renovatie van de Grendelpoort wordt tegelijkertijd ter hand genomen. Nu mist de poort zijn beide torens. Die keren terug en worden zes meter hoog. Tussen de beide spitse torens verrijst een torenkamer met stadsbalkon. Geheel uitgewerkt in hout met uitzicht op de Muntstraat. Gasten kunnen via de toren naar de Ruïne lopen. Daarmee wordt een oude toegang naar de eeuwenoude Haselderhof in ere hersteld. In de beide torens zijn verblijfruimtes opgenomen waarin diverse functies mogelijk zijn. "Er is al door ondernemers belangstelling getoond om deze ruimtes te exploiteren.
Het toegankelijk maken van het interieur van beide poorten voor diverse doeleinden kan een nieuwe bron van inkomsten worden zodat investeringsgeld terugverdiend kan worden. "Er is zeker vraag naar", aldus projectleider Ben van Eijsden. Of er ook entreegeld geheven gaat worden om de Geulpoort in te mogen, is nog onderwerp van discussie.

De Welstandscommissie heeft inmiddels op 23 januari 2013 met het plan ingestemd, De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft in haar advies in het kader van vooroverleg positief gereageerd en de Monumentencommissie heeft op 17 januari 2013 gezegd in principe akkoord te gaan met het ontwerp-concert zoals het nu voorligt.

Over de kosten van beide projecten is nog geen duidelijkheid te geven. De gemeente wil eerst duidelijkheid hebben of deze definitieve ontwerpen geaccordeerd worden.

Afbeeldingen: Van Hogevest Architecten © 2013

← Vorig bericht

Nieuwe kookstudio in Valkenburg.

Auw Wieverbal wordt groter van opzet.

Volgend bericht →