Bloemen bij struikelsteen Eva Cok – de Wilde

Voorpagina » Toerisme » Bloemen bij struikelsteen Eva Cok – de Wilde

Op zondag 13 maart heeft de Stichting Struikelstenen Valkenburg aan de Geul de 100ste geboortedag van Eva Cok-de Wilde herdacht. Samen met haar kleindochter en achterkleindochter werd een korte herdenkingsplechtigheid gehouden bij het adres Walravenstraat 6, het pand waar Eva op 23 juni 1942 door twee Valkenburgse dienders werd opgepakt.
Via Maastricht en Westerbork belandde zij in Auschwitz waar zij op 10 september 1942 werd vermoord. Haar Struikelsteen ligt voor het pand Walravenstraat 6. Haar beide zoontjes Herman en Moos werden door de Valkenburgse Käthe Flachs uit handen van de Duitsers gered door hen van de straat te plukken en weg te moffelen in het varkenshok, zij overleefden gelukkig de Holocaust wel.
Na afloop van de herdenkingsplechtigheid werden Jan Diederen en Wiel Bemelmans door de voorzitter van de stichting, Henk Vossen, in het zonnetje gezet voor hun inzet in het kader van hun onderzoek naar vermoorde Valkenburgse Joden in de Tweede Wereldoorlog en eventuele nabestaanden.
Jan Diederen schreef het boek: “42 Joodse Valkenburgers opgepakt en vermoord”, waarvan naar alle waarschijnlijkheid over enkele maanden een herdruk zal verschijnen.
Wiel Bemelmans is er na 60 jaar in geslaagd om nabestaanden van Eva Cok – de Wilde te traceren. Vanwege nog een aantal verdiensten werd Wiel benoemd tot erelid van de Stichting, hij ontving daarvoor een oorkonde.
De Stichting Struikelstenen stelt zich ten doel om voor alle panden in de gemeente Valkenburg aan de Geul waar vermoorde Joodse Valkenburgers hebben gewoond een zogenaamde Struikelsteen te leggen. Dit alles met het doel om een herhaling van deze verschrikkelijke wandaden te voorkomen. Op deze Struikelsteen is de naam, geboortejaar, overlijdensdatum en plaats waar het slachtoffer werd vermoord, van de betrokken bewoner vermeld.
Op vrijdag 4 november 2014 werden de eerste 18 struikelstenen gelegd. Op 10 juni 2016 zullen nog eens 12 struikelstenen worden gelegd. Hierover zal nog nadere berichtgeving volgen.
De resterende 11 struikelstenen worden mogelijk in 2017 gelegd. Dat is afhankelijk van het vervaardigen van de stenen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
Foto Stichting struikelstenen

← Vorig bericht

Hele zaterdag hockeyen in Broekhem

Twee wethouders helpen Sibbense jeugd

Volgend bericht →