Boeiende verkenningstocht ‘Over mergel en vuursteen’

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Oud Valkenburg » Boeiende verkenningstocht ‘Over mergel en vuursteen’

Mergel en vuursteen. Dit zijn de belangrijkste ingrediënten die het Geuldal rond Valkenburg hebben gemaakt tot wat het nu is. Een gebied, rijk aan historie, zowel in geologisch, landschappelijk als cultuurhistorisch opzicht. Op zondag 14 mei kunt u vanaf 10.00 uur mee op ontdekkingstocht met gidsen van de Nederlandse Geologische Vereniging afd. Limburg. Zij vertellen hoe dit stukje Limburg zijn huidige vorm heeft gekregen en hoe de mens vanaf het eerste begin als Neanderthaler zich hier met behulp van landschap en bodemschatten heeft weten te handhaven.

Door mee te gaan op deze tocht zult u merken dat heden en verleden moeiteloos in elkaar overgaan. Duidelijk wordt hoe de verschillende landschappelijke bouwstenen het huidige landschap en de cultuur in de directe omgeving hun vorm hebben gegeven.

Sporen uit het verleden

Voorbeelden van sporen uit het verleden waar de gidsen u op wijzen zijn de kalksteengroeves bij kasteel Oost en de Drie Beeldjes. Ook komt u langs kalkovens waar in het verleden kalk werd gebrand voor het gebruik als pleisterkalk voor de huizen en voor de landbouw. Verder ligt er een vuursteenmijn op de route. Hier werd vuursteen gewonnen die bij uitstek geschikt was voor de productie van bijlen. Ook de diverse bouwwerken als kasteel Genhoes en de Berkelpoort zijn bakens uit het verleden.

Door de uitleg op de diverse plekken wordt duidelijk dat deze bodemschatten nog steeds een grote waarde hebben voor het huidige landschap en dat ze ook voor toekomstige generaties als inspiratiebron kunnen dienen. De gidsen tonen u tijdens de wandeling fossielen en prehistorische vuurstenen werktuigen, maar ook flora en fauna komen aan bod.

Deelname

De excursie begint om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Startpunt is de parkeerstrook tegenover de ingang van kasteel Oost, Oosterweg 36 in Valkenburg. Deelname is gratis.

Wandelboekje

Heeft u de smaak te pakken gekregen en wilt u verder wandelen langs breuken, dalen en groevewanden van Zuid-Limburg dan kan dat. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht, de VVV Zuid-Limburg en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) hebben een wandelboekje uitgebracht. In ‘Bodemschatten van Zuid-Limburg’ krijgt u goed zicht op de rijkdom aan geologische monumenten die voor de toevallige passant vaak verscholen blijven. Het rijk geïllustreerde full-color boekje bevat zes wandeltochten, variërend van 9 tot 14 kilometer. De elementen worden op een eenvoudige manier beschreven. Kortom, een leuk boekje om zelf te hebben of om cadeau te geven. Het boekje is voor € 5,95 verkrijgbaar bij de Zuidlimburgse VVV kantoren en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Het boekje zal ook voor en na de wandeling worden verkocht.

Voor meer informatie: stichting IKL 0475-386430

← Vorig bericht

Wandelen in Groeve ‘t Rooth

Identiteit derde slachtoffer dodelijke aanrijding bekend

Volgend bericht →