Borstkankeronderzoek wordt hervat in Valkenburg

|
,

Vanaf 11 augustus 2020 staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Valkenburg aan de Geul. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt.

Valkenburg aan de Geul
Vrouwen uit Valkenburg aan de Geul met de postcodes 6301, 6305, 6325, 6340  tot en met 6342 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van 11 augustus 2020 te vinden op het parkeerterrein het Berkelplein in Valkenburg. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Valkenburg aan de Geul 79,3%. Dit betekent dat er 2493 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 60 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

← Vorig bericht

Wandelpad tussen Tivoli en Geulhem langer afgesloten

Valkenburg aan de Geul scherpt corona-afspraken aan + VIDEO

Volgend bericht →