Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door watertekort. Dat blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. 68% van de Nederlanders geeft verder aan weleens last te hebben gehad van problemen door de droogte. Mensen die zich zorgen maken over de droogte denken daarbij vooral aan de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. Ook na een regenachtige start van de zomervakanties kampen de natuur en de landbouw in het oosten en zuiden van het land nog altijd met de droogte. Dit is niet voor het eerst. De afgelopen jaren waren extreem droog. De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering bittere realiteit is in Nederland.
Bosje bloemen
De gemeenten van de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg en WML starten een nieuwe actie om iedereen in Zuid-Limburg bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering op onze waterhuishouding. Het doel is om inwoners aan te sporen zelf eenvoudige maatregelen te nemen om overlast te voorkomen. Om de actie meer bekendheid te geven valt bij iedereen komende week een bosje bloemen op de mat. Dit bosje bloemen moet nog wel zelf geplant worden, het is namelijk een envelop met bloemenzaadkaart.
Wat kunt u doen?
U kunt er voor zorgen dat het regenwater wordt opvangen waar het valt en steen vervangen door groen. Het plaatsen van een regenton, afkoppelen van de regenpijp, het planten van een boom of het vervangen van stoeptegels door plantjes zijn eenvoudige maatregelen die uzelf kunt nemen. Daarmee maakt u de prachtige omgeving nog leefbaarder om te wonen. Kijk voor meer eenvoudige maatregelen op www.waterklaar.nl/sjoen.
Foto campagnebeeld