Braziliaan Amorelli wint tweede Iron Man Maastricht

Voorpagina » Toerisme » Braziliaan Amorelli wint tweede Iron Man Maastricht

Artikel is geschreven door Frits Feuler voor TV Valkenburg.
Twintig prof bij de mannen en zeven bij de vrouwen doken rond de klok van zeven uur zondagmorgen het koude (21.4 graden) Maaswater in voor  3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en ruim 40 km lopen. Een kwartier later nog eens 2000 recreatieve tri-atleten uit 58 landen. Zij betaalden voor hun uitputtingsslag liefst 550 euro startgeld per persoon! Daarmee was de tweede editie van de Iron Man Maastricht een feit. In een tijd van 8.28.17 uur kwam de Braziliaan Igor Amorelli als eerste op de Markt in Maastricht aan. Zijn tweede zege ooit, nadat hij twee jaar geleden in eigen land al een Iron Man-wedstrijd op zijn naam had geschreven. Vergeleken met de winnaar van 2015, Bas Dieteren, bijna één minuut langzamer op het vernieuwde fiets- en loopparcours.
Een tweede plek was er voor Mark Oude Bennink met ruim vijf minuten achterstand op de Braziliaan. Diederen kon zijn favorietenrol niet geheel waar maken en moest bijna acht minuten toegeven op de in de laatste twintig kilometer ontketende Braziliaanse loopwonder.
Het drietal kwam rond kwart voor acht na het zwemonderdeel nagenoeg gelijktijdig uit het Maaswater (21.4 graden). Meteen nadat het drietal de boog van de Iron Man op de Griend – als meetpunt voor het fietsonderdeel – was gepasseerd, stortte het gevaarte plots in. Met man en macht probeerden enkele van de 1300 (!) vrijwilligers het leeggelopen bolwerk achter de dranghekken te tillen.
Tweemaal moesten de Geulhemerberg, de Bemelerberg en de Waalse Hallembaye worden beklommen. Voor een groot deel van de atleten een helse opgave! Bas Diederen liet het tweetal na twee rondjes van 90 km fietsen achter zich. De Braziliaan kon nog enigszins volgen, Oude Bennink deed bijna zeven minuten langer over die afstand.
Scherprechter in deze ultra-uithoudingskrachtproef werd ook deze keer de marathon. Na de eerste toejuichingen in de binnenstad moest de Sint-Pietersberg vier keer in een omloop van 10,5 km gelopen worden. Oude Bennink had bijna 20 km nodig om Diederen in te halen en liet zijn teamgenoot vervolgens definitief achter zich. Net als vorig jaar een tweede plek. Op de Markt mocht de sympathieke Braziliaan het applaus van de vele duizenden in ontvangst nemen.  Maandag wordt bekend welke atleten zich gekwalificeerd hebben voor de beroemdste Iron Man op Hawaii, later dit jaar.
Bij de dames professionals ging de zege naar de Amerikaanse Mary Beth Ellis in een nieuw record: 9.24.42. Een verbetering met bijna een kwartier van de tijd van Yvonne van Vlerken in 2015. Tweede werd de Spaanse Saleta Castro (9.51.07), derde Tineke van de Berg (10.03.30) en vierde de Maastrichtse Sarissa De Vries (10.05.50).
Foto’s Frits Feuler voor TV Valkenburg © 2016← Vorig bericht

Buitenlandse erfenissen delen met je ex?

Buiige zomermarkt in Walem

Volgend bericht →