Het bouwwerk heette in de volksmond ten onrechte Jezuïetenklooster.De pas gekozen paus Franciscus is de eerste paus in de geschiedenis die Jezuïet is. Broekhem-Noord heeft een deel van zijn ontstaansgeschiedenis te danken aan de Jezuïeten. Jezuïeten stichtten in 1893 vanuit Wijnandsrade het Ignatiuscollege (Collegium Maximum,) aan de Kloosterweg in het gehucht Kattebeek (Kraaiendorp/Krejjedörp, Stoepert) in de gemeente Hulsberg.
Het toen grootste gebouw van Limburg werd gebouwd door de Valkenburgse aannemer Habets van 7 miljoen stenen, die in ovens in de omgeving werden gebakken. De orde vergrootte het gebouw en breidde het perceel uit naar bijna 7 ha.
Het bouwwerk heette in de volksmond ten onrechte Jezuïetenklooster.
Het betrof het belangrijkste Jezuïetenstudiehuis in hun provincie. Studenten werden er opgeleid tot priester en het diende als internationaal wetenschappelijk centrum voor filosofen, natuurwetenschappers, schrijvers en andere geleerden. Pater Augustin Bea bracht het tot zeer invloedrijke kardinaal in Rome tijdens en na het Tweede Vaticaans Concilie.
Het Ignatiuscollege bood bovendien aan veel mensen (ook uit de omtrek) werk.
De uitgebreide boekencollectie van het college stond hoog aangeschreven. De voertalen waren er Duits en Latijn.
Reichsschule
Per 1 oktober 1940 gingen onder meer Kattebeek, Emmaberg en de omgeving van station Valkenburg over van Hulsberg naar de nieuwe gemeente Valkenburg-Houthem.
De nazi’s eisten in 1942 het Ignatiuscollege op om er de elitaire Reichsschule voor jongens, de enige in Nederland, te vestigen.
Een aantal Jezuïeten werd vervolgens naar het front gestuurd, terwijl sommige van hen dit uit eigen overtuiging deden. Meerdere paters hebben zich in lazaretten verdienstelijk gemaakt.
De bezetter sloopte de prachtige kapel, maar moest begin september 1944 de Reichsschule ontvluchten. In de nasleep van WO II heeft het gebouw diverse functies gehad, waarna leegstand volgde.
Huize Boslust
De Jezuïeten, die juridisch nog steeds eigenaar waren, verkochten in 1961 het complex aan de Franciscanessen van de Heilige Joseph, die toen woonden in hun klooster aan de Oosterweg in Sint-Pieter.
De zusters doopten het Ignatiuscollege om tot Huize Boslust en maakten het geschikt als klooster en bejaardentehuis. Ze bouwden een nieuwe, eigentijdse kapel. Het opgeknapte park had een fraaie uitstraling waar ouderen nu nog met veel genoegen over praten.
De zusters betrokken in 1985 het naast gelegen nieuwe Sint-Jozefklooster. Stichting SABO, de nieuwe eigenares van ‘Boslust’, ging er cursussen Transcendente Meditatie aanbieden.
De Jezuïeten ‘mierenpater’ Prof. Dr. Erich Wasmann en sterrenkundige Prof. Dr. Michael Esch hebben deze eeuw hun eigen straatnaam in de buurt gekregen.
Wellnesshotel?
Tegenwoordig wordt nog een klein deel van het vervallen Huize Boslust bewoond. Sinds 2011 is Ontwikkelfonds uit Amsterdam eigenaar. Deze wil het complex nieuw leven inblazen als luxe wellnesshotel onder de werktitel ‘Wellnesshotel Geuldal’.
Heeft u nog foto’s of info voor Jos Schols? Bel hem via tel: 043 364 30 10.
Foto’s uit het Beeldarchief Valkenburg: www.beeldarchiefvalkenburg.nl