Burgerinitiatief om levens te redden gestart.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Berg en Terblijt » Burgerinitiatief om levens te redden gestart.

Vrijwilligers werven voor de inzet van AED’s in alle kernen. Infoavond op 17 december a.s.Een burgerinitiatief wil komen tot een AED-netwerk in de gemeente Valkenburg aan de Geul. "Met minimaal acht AED’s die strategisch opgehangen worden, kunnen we inwoners en gasten die een hartinfarct doormaken binnen 6 minuten helpen", aldus Luc Eurlings. Hij is met zijn broer Jeroen en de beide ondernemers Ferry Philippi en Philippe Tummers en verzekeringsarts Noël L’Espior de gangmaker achter het project van Stichting Hart voor Valkenburg aan de Geul.

"Wekelijks worden vele mensen getroffen door een hartstilstand. Een op tijd gestarte reanimatie kan voor het slachtoffer het verschil tussen leven en dood betekenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het opstarten van een reanimatie binnen drie minuten na een circulatiestilstand het leven van een slachtoffer kan redden. Iedereen kan leren reanimeren, medische kennis is niet vereist", aldus Luc Eurlings.
Met een AED kan na een hartstilstand gecontroleerd een stroomstoot gegeven worden, om het hart weer in een goed ritme te brengen en de kans op het herstel van de circulatie aanzienlijk te vergroten. Op steeds meer plaatsen worden AED’s geïnstalleerd.Op dit moment hangen in deze gemeente ca. 100 exemplaren. "Echter, lang niet allemaal zijn geregistreerde AED’s", weet Jock Hoofs van Hartveilig te melden. "Het is belangrijk dat de AED’s ook aangemeld worden. Dan kunnen vrijwilligers visa een SMS ingeseind worden om hulp te verlenen indien zich een hartstilstand voordoet".

Zomaar een AED ophangen is al prima, echter bij een inzet van een dergelijk apparaat is niet kosteloos voor de ondernemer of stichting. "Er zijn kosten mee gemoeid zoals onderhoud en het vervangen van de pad’s na elke inzet", aldus Eurlings. "Voor een ondernemer kan dit per keer € 150,= betekenen. Philippe Tummers heeft de afgelopen twee jaar vijf keer mensen geholpen met de AED. Dus ook vijf keer de kosten betaald uit eigen meiddelen. Die kosten wil onze stichting gaan dragen zodat die drempel weggenomen kan worden’.
Om aan zo veel mogelijk vrijwilligers te komen is er op dinsdagavond 17 december om 19.30 uur een informatiebijeenkomst georganiseerd in de Polfermolen. Tijdens deze avond wordt aandacht besteed aan het belang van een reanimatie netwerk. Tevens toont de stichting hoe het reanimatienetwerk in de praktijk functioneert.
Aansluitend kunnen vragen gesteld worden door alle aanwezigen.

De Stichting Hart voor Valkenburg wordt gefinancierd door de gemeente Valkenburg aan de Geul. De initiatiefnemers hopen ook financiën op te halen via begunstigers en sponsoren. Ze werkt met een begroting van ca. € 30.000,= voor de duur van vijf jaar.

De Stichting heeft al een facebookpagina geopend: www.facebook.com/pages/Hart-voor-Valkenburg

← Vorig bericht

Dit jaar wederom géén witte Kerst.

Ramkraak in de Passage.

Volgend bericht →