Capella Greca in restauratie: een ondergronds eerherstel

Voorpagina » Toerisme » Capella Greca in restauratie: een ondergronds eerherstel

Een van de meest bijzondere plekken in Museum Romeinse Katakomben in de Plenkertstraat is de Capella Greca. Een prachtige ondergrondse kapel, voorzien van kleurrijke fresco’s, Griekse inscripties en verstilde ornamenten. Maar de muurschilderingen zijn door vandalisme en ondeskundige restauraties ernstig beschadigd. Tijd dus om het geheel opnieuw in te richten en deze prachtige ruimte naderhand weer open te stellen voor publiek.
Die restauratie is nu dringend noodzakelijk geworden om het voortbestaan van het museum te garanderen. Twee delen – het Cuypershuis en de Januariuscrypte – zijn al succesvol gerestaureerd. Nu is de Capelle Greca aan de beurt.
Onderaardse gangen, 25 meter onder de grond. Je reist terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw. Afdalen naar de graven van gewone Romeinse burgers en schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen. Het uitzonderlijke Museum, opgericht in 1910 door Jan Diepen, zoon van een rijke textielindustrieel, in samenwerking met architect Pierre Cuypers, is een bezoek meer dan waard.
Een bedrag van € 9000,- is nodig om de herstelkosten te kunnen voldoen. Op dit moment is via ‘crowd-funding’ ruim € 6000,- aan financiering binnen. Tot eind juli kunnen particulieren en bedrijven doneren door op www.katakomben.nl te klikken op ‘Crowdfunding actie! Red de Capella Greca’.
Eind september, begin oktober hoopt bedrijfsleidster Maureen Bachaus de Capella Greca te kunnen openstellen.
Vanaf zondag ziet u in TV Valkenburg Vandaag een videoverslag van deze crowd-fund-actie. U kunt het programma ook bekijken via deze website. En ook via uw smartphone. Klik daarvoor op onze website op de button ‘LIVE TV’.

← Vorig bericht

Lukt strategische aankoop parkeergrond nu wel?

Wapens en drugs in woning Broekhem aangetroffen

Volgend bericht →