Cauberg stevig in Belgische handen, parkeerchaos schept ongenoegen

|
,

Voorpagina » Toerisme » Cauberg stevig in Belgische handen, parkeerchaos schept ongenoegen

Het tweedaagse WK cyclocross evenement heeft heel wat fans richting het Geulstadje gelokt. De organisatie telde 12.656 op zaterdag en een dag later 25.736 fans rond het parcours. Na vijf disciplines mag worden geconcludeerd dat België nog steeds de toonaangevende crossnatie blijft. Op de flanken van de Cauberg kaapten onze buren liefst drie gouden medailles weg. Op zaterdag opende Sanne Cant de score bij de vrouwen, een dag later deden Eli Iserbyt en Wout van Aert het nog eens groots over. Zes Belgen bij de eerste tien in het klassement! Belgische fans na afloop in juichstemming. De Nederlandse aanhang die vurig had gehoopt op een zege voor Mathieu van der Poel, feestte genoegzaam mee bij de vele biertappunten.

Grendelplein verkeer

Op de verkeersorganisatie kan wel wat aangemerkt worden. Een rondgang – te voet, per fiets en bus – gaf een wat vreemd beeld. Aan het Grendelplein meer dan een dozijn verkeersregelaars, beveiligers en agenten. Opstoppingen ook. Bij de afslag in Vilt richting Sibberweg was dat aantal medewerkers nog groter. Motards van de politie zoefden intussen door de aangrenzende straten. Zelfs bij het verlaten van het wedstrijdterrein, bij de ingang van Thermae 2000, moest je – verrassend – je kaart laten zien! Op de Prinses Beatrixsingel werd vrolijk in het groen geparkeerd volgens het principe van ‘dat ene schaap dat over de dam is.’ Auto’s met Franse en Belgische kentekens op plekken in wijken waar alleen vergunninghouders recht van spreken hebben. Tegenover de parking van De Valkenier was een shuttlebus voorzien. Vijftig, zestig fans in een negen-persoonsbusje is wat krap bemeten. “Als je al een half uur staat te wachten, kun je beter te voet verder gaan”.
parkeren berg

Duizenden fans arriveerden na heel wat omwegen en discussies met agenten en verkeersregelaars toch nog net op tijd voor wat het Belgische volksfeest op de slotdag moest gaan worden. “Niet plezant om onze auto drie kilometer verder bij een tuincentrum (Groen Rijk, red.) te moeten parkeren,” schamperden vier fans van de latere wereldkampioen Van Aert bij een van de drankpunten. Het viertal uit Maldegem had geen goed woord over voor het malheur waar ze plots mee werden opgezadeld. “Waarom wordt er zo een lange weg afgezet en weten wij van niks? Ge had gerust tot vlak voor de locatie kunnen rijden! Man, wat een miserie!” De volgende vier biertjes – voor twaalf euro – spoelden de wrange smaak van de laatste kilometers lekker weg.
Die gehoorde klachten van bezoekers richtten zich dus op de versperringen en verkeersmaatregelen op de Rijksweg tussen Vilt en Berg. Zelfs bewoners langs deze weg werden verrast met plotselinge omleidingen. Zeker in het gedeelte bij Vilt, waar auto’s pardoes op de groenstroken werden geparkeerd. Eenzelfde beeld op de Sibberweg en Daalhemmerweg. “Weet niet of hier geparkeerd mag worden. In de weilanden gaan staan is met deze drassige grond een risico!” laat Bruno Meens uit Turnhout weten.
Bijzonder triest zat Jules uit Halle bij Brussel er met zijn twee honden bij op het terras van een café in Vilt. “We zijn met zessen plus deze twee honden een weekeinde naar dit WK gekomen. Onze camper staat in Margraten. Gisteren mocht ik met de honden nog op het terrein, vandaag snauwde een verkeersregelaar dat het verboden was voor honden. Ik heb nergens iets gelezen. Ga nu voor de televisie maar kijken,” klonk het beteuterd. Een buurtbewoner gaf nog aan om op de honden te letten en er desnoods mee te gaan wandelen. Maar de Belg wilde zijn trouwe viervoeters niet alleen laten.
Vijf Zwitserse fans uit Luzern, uitgedost met de nationale vlag, hadden bijna de start van de beloften om 11 uur gemist. “We werden naar de ‘Heech’ (Heek, red.) gedirigeerd,” geeft Simon, de luidruchtigste van het quintet aan. “Daar zouden shuttlebussen staan. Nou, als we daarop hadden moeten wachten, hadden we geen landgenoot gezien! We zijn zeker vijf kilometer te voet naar het parcours gelopen!” Met een flinke scheut bier en wat snacks werd het begin van de dag toch nog opgevrolijkt. Hoe ze na afloop weer richting auto zijn gegaan, blijft een raadsel.
Uitslag beloften mannen

  1. Eli Iserbyt (BEL)
  2. Joris Nieuwenhuis (NED)
  3. Yan Gras (FRA)

Uitslag elite mannen

  1. Wout van Aert (BEL)
  2. Michael Vanthourenhout (BEL)
  3. Mathieu van der Poel (NED)
    Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg
← Vorig bericht

Wout Van Aert wereldkampioen in Kuurpark

Nieuwe tekening WK 2018 in wielergalerij

Volgend bericht →