De zesde editie, onder een stralend zonnetje, alweer van de Cauberg Trail Run. Organisator Luciën Thijssen en zijn medewerkers zijn trots op het sportproject. Ruim 1200 deelnemers hebben in en rond de Polfermolen op paaszaterdag hun voorbereidingen getroffen. Bij het aftellen voor de eerste groep duurlopers – voor de 30 km – moet Luciën Thijssen hier en daar nog even een korte inspectie doen. Hij is de rust zelve, heeft alles onder controle. De speaker knalt, zo vlak voor de start de laatste instructies door de geluidsboxen over de hoofden van de 426 lopers die inmiddels de chip voor de tijdmeting aan een van hun loopschoenen hebben geklit. Snelle lopers razen in ruim twee uur over het parcours, de ‘minder geoefenden’ hebben zeker twee uur extra nodig. 

Naast de startlocatie familie en bekenden. Een groot aantal is de komende uren actief als verzorger. Of simpelweg aanmoedigen, foto’s en filmpjes maken langs het parcours. Op zijn mountainbike gaat Thijssen, als het startschot klinkt, de deelnemers voor, richting Cauberg. Hij moet ook flink in de pedalen! Wat die lopers daarna voor de kiezen krijgen, is een ware kwelling. Van pittig tot zwaar en zeer zwaar. Heuvel op, heuvel af. Hellingen met 61 meter hoogteverschil! Door prachtige natuurgebieden met mooie uitzichten in het Polferbos, de Bergse Heide, de Ambyer Heide en De Dellen. Onderweg diverse verzorgingsposten, Sportdokter.nl zorgt voor de medische ondersteuning. Door omgevallen bomen heeft men het parcours enigszins moeten verleggen. In de laatste anderhalve kilometer krijgen de lopers het absolute toetje voorgeschoteld in het Kuurpark: nog 139 traptreden op! Dan pas richting finish

Denk ook aan elkaar en help elkaar tijdens de trail’, geeft de organisatie op haar website aan. “Lopen en gelijktijdig genieten van het landschap om je heen.”  

Opvallend het grote aantal deelnemers van buiten de provincie. “Klopt,” antwoordt Luciën Thijssen. “Lopers uit België en de rest van Nederland willen wel in deze heuvelachtige omgeving actief zijn. Ze missen dit soort parcoursen in hun regio. De duurlopers uit onze streek kunnen hier dagelijks hun conditie op peil houden, voor hen is dit geen extra uitdaging meer.”

De meeste deelnemers staan die laatste minuten haast in trance achter de startlijn, klaar om de eerste meters te maken. Een enkeling grapt nog wat, weer anderen controleren voor de laatste keer het materiaal en de drankvoorraad. Op de gsm staat de looproute geprogrammeerd. Het startschot klinkt. Een laatste zwaai. Met een selfiestick wordt alles op beeld vastgelegd. Leuk voor later. 

Een half uur na de 30 km-groep starten 452 lopers voor de 18 km. Ingrid Wouters-Smeets, een fervent loopster uit Reijmerstok, is opnieuw van de partij op deze stralende paaszaterdag. “Lopen geeft mij energie, ik doe het graag en zoveel mogelijk. Dit in tegenstelling tot een mevrouw die ik deze week hoorde zeggen dat slapen haar meest zinvolle invulling van haar vrije tijd is. Ik moet er niet aan denken!”

Weer een half uur later de groep – 346 mannen en vrouwen – voor de 9 km-run. Beginners, maar ook deelnemers die de uitdaging van een dergelijke duurloop eens aan den lijve willen ondervinden. Genietend van het ontluikende landschap om je heen. Samen met vrienden, een paar gezellige uurtjes lichamelijk actief zijn. 

Na afloop doet een warme douche wonderen. Op een van de vele Valkenburgse terrasjes wordt gezellig na gebabbeld en worden de eerste foto’s bekeken. Op social media verschijnen die middag al de eerste complimenten voor de organisatie.

Foto’s Frits Feuler, TV Valkenburg