College ziet zorgen waarin ondernemers en burgers verkeren

Voorpagina » Nieuws » College ziet zorgen waarin ondernemers en burgers verkeren

Het college van B&W ziet de zorgen waarin die de getroffen ondernemers hebben na de watersnoodramp. Ook de gevolgen van de corona-epidemie, de extra kosten die gemaakt zijn om de zaak te kunnen openen en de fors gestegen energiekosten verzwakken de financiële positie. “Er is een begin van een economisch herstel waar te nemen,” zegt burgemeester Prevoo. Wethouder Kevin Rouwette vult aan: “Positief is dat veel ondernemers creatief zijn en enthousiast bezig zijn met hun onderneming.”

Minder
Het college constateert ook dat burgers het steeds lastiger krijgen om met hun salaris rond te komen. De gestegen kosten voor energie en boodschappen worden niet alleen bij de lage inkomensgroepen goed gevoeld, maar nu ook bij de midden inkomens. “Je ziet dat aan de bezetting van de terrassen op doordeweekse dagen. Die is minder dan in het weekeinde,” constateert Rouwette.

BIZ-bijdrage
Er ligt per 1 juli een opdracht voor de gemeente om uitgekeerde Tozo-gelden terug te vorderen. Dit is een speciale regeling voor ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Met deze regeling konden zij een aanvulling krijgen op hun inkomen en op hun bedrijfskapitaal. De gemeente Valkenburg aan de Geul houdt met bovenstaande gegevens rekening. “De ondernemers kunnen in termijnen terugbetalen. Een mogelijk uitstel van betaling kan zelfs tot 12 maanden uitgebreid worden,” maakt wethouder Jef Kleijnen duidelijk. “Naast de Tozo-gelden wordt binnenkort ook de BIZ-heffing voor ondernemers in het centrum weer opgelegd. Die heeft bijna twee jaar stilgelegen.”
Het college benadrukt dat er met ondernemers overlegd wordt inzake de terugbetaling. “We bieden hulp,” belooft wethouder Kleijnen.

Archieffoto TV Valkenburg

← Vorig bericht

Onderzoek bodemgesteldheid ondergrond weilanden Sibbe

VIDEO Nieuwe jeugdactiviteiten in de zomer

Volgend bericht →