COLUMN: De fata morgana die Croix de Bourgogne heet

Voorpagina » Nieuws » COLUMN: De fata morgana die Croix de Bourgogne heet
Column

Dinsdagavond 15 september 2020 kwam een voorlopig einde aan de soap die in Valkenburg aan de Geul bekend is als ‘herbouw voormalig hotel Croix de Bourgogne’. Het originele plan dat door voormalig burgemeester Martin Eurlings geïnitieerd is in de zomer van 2009 is nu na 11 jaar nog steeds niet tot ontwikkeling gekomen. Zelfs niet tot wasdom. Waarom eigenlijk niet?

Het is een even makkelijk verhaal als een even ongelooflijk relaas. Het is zoals een raadscommissielid dinsdagavond het goed verwoordde: “Ik heb vroeger geleerd als je iets wil bouwen dat je dan eerst de financiën op orde moet hebben en daarna pas plannen gaat maken”. Bij dit project herbouw Croix de Bourgogne is het juist andersom. Het paard achter de wagen spannen heet dat. Met veel bombarie iets presenteren en vervolgens iedereen – ook gekozen volksvertegenwoordigers – niet meer inlichten.

Natuurlijk doen er vele geruchten over het wel of niet terugkeren van het voormalige statige hotel aan de Geuloever de ronde. En dat komt niet in de laatste plaats doordat er niet gecommuniceerd wordt. Op vragen van TV Valkenburg wat in de commissie SOB gepresenteerd zou gaan worden, werd geschreven dat de projectontwikkelaar uitgenodigd is voor de presentatie. Meer info was er op dat moment niet.
Tijdens de commissievergadering bleek de projectontwikkelaar niet aanwezig te zijn. Daarom moesten wethouder Carlo Vankan en projectleider/ambtenaar Ben van Eijsden de presentatie verzorgen. Dat deden beide heren zo goed alsof ze het idee van de herbouw zelf hadden ontwikkeld. De gemeente blijkt dus nog volop vertrouwen in de zaak te hebben. Hierover stelde de meerderheid van de commissie overigens zeer kritische vragen.

Veel inwoners van Valkenburg willen de herbouw van het hotel dat bij de bevrijding in de Geul verdween, niet terug. De vele reacties via social media na iedere publicatie zijn heel duidelijk. Ook voor de gemeente, ook voor de projectontwikkelaar, ook voor de raadsleden moet deze te lezen zijn. De grootste voorvechters van de herontwikkeling van het hotel waren dinsdagavond afwezig. Dat zegt voldoende.
Met het tussentijdse resultaat dat er nog geen zinnig woord over de toekomst te zeggen is. En dat 11 (!) jaar na de presentatie, spreekt boekdelen.

← Vorig bericht

Parochieviering H.Mauritius op 27 september

Collegevoorstel Polfermolen is onvolledig, wethouder trekt voorstel in

Volgend bericht →