Coronacrisis: Avondklok vanaf zaterdagavond

Voorpagina » Nieuws » Coronacrisis: Avondklok vanaf zaterdagavond

De Tweede Kamer heeft in meerderheid besloten om met ingang van aanstaande zaterdag een avondklok in te stellen. Vanaf 21:00 tot 04:30 uur mag niemand meer zonder geldige reden zich in de openbare ruimte bevinden.

Dit is uitsluitend toegestaan:
– in geval van een calamiteit;
– als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
– als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
– als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
– als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
– als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
– als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

juni 2020, foto Sjir Jennekens 

Het is een zware maatregel. Maar hij het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% tot 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan.
De avondklok geldt in principe tot 10 februari, 04.30 uur.

In quarantaine
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit een hoogrisico gebied naar Nederland reizen.

Uitvaarten
Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs
Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen.

Thuiswerken
Naast toezeggingen op de avondklok gaat het kabinet ook kijken naar een strengere handhaving van de thuiswerkregels. Daarom hebben bijna alle partijen in de Tweede Kamer gevraagd.

Waarom een avondklok?
Ondanks het feit dat de besmettingscijfers in Nederland dalen, zijn het OMT en de demissionaire regering bang voor het gemuteerde visrus dat Britse mutant genoemd wordt. Dit virus is 30% besmettelijker dan het nu heersende virus. Daarnaast sluit de regering het luchtruim voor vliegtuigen uit geheel Zuid-Amerika en uit het Verenigd Koninkrijk.

Uitgelichte foto Patrick Mous

← Vorig bericht

Na drie uur weer stroom in het Heuvelland

Nieuw portofoonnetwerk voor de Gemeentegrot

Volgend bericht →