Coronacrisis: Kerststad Valkenburg gaat door

|
, , , ,

Wethouder Claudia Bisschops (CDA-economie) maakte zaterdag in het radioprogramma ‘Valkenburg Actueel’ bekend dat Kerststad Valkenburg doorgang zal vinden. Onder deze naam vallen de beide kerstmarkten in de Gemeente- en Fluweelengrot, de Kerstparade, Santa’s Village, Mergelrijk, A go go en diverse andere attracties plus alle versieringen en verlichtingen in het Geulstadje. Vorige week maakte TV Valkenburg bekend dat Santa’s Village op het Th.Dorrenplein nog twee jaar op het plein georganiseerd mag worden.

Videoconferencing Kerststad 2020

“Op dit moment vinden de voorbereidingen plaats op diverse niveau’s van Kerststad. Onlangs is een videoconference met alle deelnemers geweest (zie foto)”, aldus Bisschops.
Nieuw motto
Via de Visit zuid-Limburg wordt een nieuwe marketingcampagne opgezet gericht op de anderhalve meter-regel. Er is reeds een nieuwe slogan bedacht: ‘Veelzijdig Veilig Valkenburg (VVV)’. “Daarmee laten we duidelijk aan de bezoekers weten dat Kerststad Valkenburg coronaproof is”, aldus wethouder Bisschops.
Bloktijden met reservering
Bisschops zei heel duidelijk dat het beeld uit vorige edities van lange rijen bezoekers die op het Grendelplein wachten om de kerstmarkten binnen in de grot te mogen bezoeken, uit den boze zijn. Hoe dat dan geregeld moet worden is nog niet duidelijk. “We denken aan het invoeren van bloktijden met reserveringen”, aldus de wethouder. Ook hier zal een reserveringssysteem worden ingebouwd net zoals bij het bezoek aan de horeca. “Het systeem willen we zo inrichten dat kleinere groepen in de Gemeentegrot en in de Fluweelengrot toegelaten worden”, aldus Bisschops.
Gemeentegrot
De organisator The Pepr Company is in overleg met het beveiligingsbedrijf, dat tijdens de kerstmarkt in de Gemeentegrot de veiligheid verzorgt, om te bekijken hoe de bezoekersstromen goed geleid kunnen worden. Hier zal ook de anderhalve meter in acht genomen dienen te worden.
Hoe de anderhalve meter regel toegepast gaat worden tijdens de steeds zeer druk bezochte Kerstparade, daarover zei de wethouder niks.
Tweede golf
Bij een nieuwe editie van Kerststad Valkenburg zullen de grote aantallen bezoekers niet meer gehaald worden. Bisschops verwacht dat 25 tot 30% minder bezoekers naar de kerstmarkt komen. “Het blijft vooralsnog onduidelijk wat de regering gaat beslissen. Als er een tweede coronagolf ontstaat, en alles wordt stilgelegd, zal het een ander verhaal worden.”
Positief
Het is goed nieuws dat alle betrokken participanten bij Kerststad Valkenburg positief en innovatief denken over de nieuwe uitgave. Het is van levensbelang voor toeristisch Valkenburg, de horeca maar ook voor de gemeente Valkenburg aan de Geul. Ook al zou het aantal bezoekers een kwart minder zijn dan vorig jaar.
Foto archief TV Valkenburg
 

← Vorig bericht

Gezond de toekomst weer tegemoet

Weer aanrijding fietser en auto op Kenkersweg

Volgend bericht →