Coronacrisis: Nieuwe noodverordening ingaande vandaag van kracht

Voorpagina » Nieuws » Coronacrisis: Nieuwe noodverordening ingaande vandaag van kracht

Ingaande vandaag – maandag 10 augustus – is een nieuwe noodverordening van kracht. Hiermee geeft Veiligheidsregio Zuid-Limburg uitvoering aan de aangepaste maatregelen die het kabinet op donderdag 6 augustus heeft aangekondigd. Doel daarvan is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Hieronder de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige noodverordening

Introducties door onderwijsinstellingen en studentenverenigingen
: samenkomsten alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden, na toestemming voorzitter veiligheidsregio
Het is voor onderwijsinstellingen, studieverenigingen en studentensportverenigingen niet toegestaan om samenkomsten in het kader van de werving en introductie van studenten van het mbo, hbo en/of wo te laten ontstaan, plaatsvinden of organiseren. Op basis van bepaalde voorwaarden kan de voorzitter van de veiligheidsregio echter wel een ontheffing verlenen voor een fysieke samenkomst die georganiseerd wordt door een onderwijsinstelling, studievereniging of studentensportvereniging.

Horeca: contactgegevens achterlaten
Alle eet- en drinkgelegenheden moeten binnen én buiten blijven werken met reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Bovendien zijn zij voortaan verplicht om bezoekers te vragen om hun naam en contactgegevens (zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer) beschikbaar te stellen zodat de GGD deze gegevens kan gebruiken bij de uitvoering van eventueel bron- en contactonderzoek. De gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de GGD worden opgevraagd. De gegevens worden 14 dagen bewaard en daarna vernietigd door de exploitant.

Recreatieve instellingen: sluiting bij besmetting
Indien uit het bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat een recreatieve instelling (zoals horecaondernemingen en pretparken) de bron is van meerdere besmettingen, dan wordt de instelling gesloten. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de instelling voor maximaal 14 dagen sluiten.

Algemene regels blijven gelden
Het is nog steeds van groot belang dat iedereen zich zo goed mogelijk aan de algemene maatregelen houdt.

  • Heb je klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Was vaak je handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
← Vorig bericht

Geen treinen tussen Aken en Heerlen

Tropische hitte: wees zuinig met water

Volgend bericht →