Coronacrisis: Rioolwateronderzoek op coronavirus uitgebreid

|
, ,

De waterschappen en het RIVM onderzoeken nu door heel Nederland het rioolwater op deeltjes van het coronavirus. Zo wordt het rioolwater van alle ruim 17 miljoen mensen in Nederland onderzocht. De gegevens staan op het vernieuwde Dashboard coronavirus van de Rijksoverheid en worden wekelijks bijgewerkt.

80 Meetpunten
Het rioolwateronderzoek is in korte tijd flink uitgebreid. Van 29 meetpunten in april, naar 80 in augustus. En nu worden bijna alle 318 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland wekelijks bemonsterd. De waterschappen nemen de monsters uit het rioolwater en stellen ze beschikbaar aan het RIVM. Die doet de analyse van de monsters en interpreteert de gegevens.

Virusdeeltjes
Onderzoekers testen rioolwater dat over 24 uur verzameld is. Er wordt geen infectueus virus gemeten, maar genetisch materiaal van het virus, genaamd RNA, dat de viruseigenschappen bepaalt. De testresultaten laten zien hoeveel virusdeeltjes in het rioolwater zitten. Niet bij alle mensen die COVID-19 hebben is het virus aan te tonen in de ontlasting en sommigen hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere.

Besmettingen covid-19 nemen toe
De afgelopen week – 9 t/m 15 september – is het aantal nieuwe positief geteste personen wederom sterk toegenomen. De sterkste stijgingen waren weer te zien in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. De nieuwe besmettingen nemen toe in alle leeftijdsgroepen, maar de meeste nieuwe besmettingen zijn gemeld in de leeftijdsgroep van 20-24 jaar. Ook het reproductiegetal is verder gestegen tot 1,38. De aantallen patiënten die vanwege COVID-19 zijn opgenomen in het ziekenhuis of op de intensive care zijn ook gestegen. Bron: corona dashboard

In Valkenburg aan de Geul zijn er de afgelopen week meer besmettingen aangetoond. Weken stond de teller op 0, sinds deze week: 6 per 100.000 inwoners.

Afbeelding waterschap

← Vorig bericht

Coronacrisis: Maastricht Marathon gaat door zonder publiek

Jan Janssen ambieert ambassadeursfunctie Valkenburgse Touretappe

Volgend bericht →