Coronacrisis: vaccinatie start mogelijk begin 2021

Voorpagina » Nieuws » Coronacrisis: vaccinatie start mogelijk begin 2021

Vandaag – dinsdag 8 december 2020 – start in Engeland de coronavaccinatie. Daarmee start de strijd tegen het virus. Nederland begint met vaccinatie op zijn vroegst begin januari 2021. Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid staat bovenaan, stelt het R.I.V.M. in een persbericht. “Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van het vaccin,” aldus Jaap van Delden, directeur van het coronavaccinatieprogramma van het R.I.V.M.

Kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers eerst
Als er vaccins tegen het coronavirus zijn goedgekeurd, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom worden in de eerste fase kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers gevaccineerd. Andere groepen komen daarna aan de beurt. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Voorbereiding in volle gang
De voorbereiding voor de vaccinatie is in volle gang. Van Delden: “Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin is, kunnen we beginnen. We pakken het inenten zoveel mogelijk op dezelfde manier aan als bij andere vaccinaties, zoals de jaarlijkse griepprik. We bereiden dit samen voor met onder andere huisartsen, de GGD, instellingsartsen en ziekenhuizen. Supervriezers voor de vaccins die op heel lage temperatuur bewaard moeten worden en miljoenen veiligheidsnaalden zijn ingekocht en klaar voor gebruik.”

Persconferentie
Dinsdagavond 8 december is een volgende persconferentie van de regering over maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

← Vorig bericht

‘Doe het zelf’ papieren schenking

Coronacrisis: gratis mondkapjes voor inwoners met een laag inkomen

Volgend bericht →