De Curfsweg in Geulhem is iedere avond vanaf 19:00 tot 02:00 uur ’s nachts afgesloten vanwege de paddentrek. De weg wordt fysiek met hekken afgezet. U dient om te rijden in de avonduren. De werkgroep groen van het kernoverleg Wij Houthem is iedere avond in de weer om de padden te helpen met hun oversteek. Het gebied rond de Curfsweg is een officieel telgebied. Padden, kikkers en salamanders
Amfibieën (padden, kikkers, salamanders) leven in tegenstelling tot wat veel mensen denken, het grootste gedeelte op het land. Ze bevinden zich alleen in het water voor het afzetten van eitjes. Het zijn koudbloedige dieren, en dus afhankelijk van de omgeving om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. In de winter zoeken zij vorstvrije plekjes op zoals muizenholletjes, in takkenhopen etc. Nu de temperaturen weer wat hoger worden, worden ook de amfibieën weer wakker. In het voorjaar trekken ze van hun overwinteringsplek naar poelen en andere stilstaande watertjes, het zogenoemde voortplantingswater. Ze zijn nachtactief, overdag trekken ze zich terug en laten ze zich niet goed zien. Vanaf dat de duisternis invalt worden ze wakker, en met name regenachtige avonden met een temperatuur boven de 5 à 8 graden celsius kunnen ze massaal op ‘pad’ gaan.
De Curfsweg kruist een gebied waar de padden aan de ene kant hun overwinteringsplekjes hebben en aan de andere kant hun voortplantingswateren vinden. Zij moeten deze weg dus oversteken om zich voort te kunnen planten. Op zwoele avonden in het voorjaar kun je dan ook honderden padden en enkele tientallen salamanders tegenkomen op de Curfsweg. De eerste amifbieën die wakker worden zijn de gewone pad, bruine kikker, alpenwatersalamander en kleine watersalamander. Dit zijn ook de soorten die de werkgroep Groen in Houthem op de Curfsweg tegenkomt.
De werkgroep telt sinds 2016 het aantal amfibieën op de Curfsweg. Dit doen zij ongeveer een uur lang op een regenachtige avond. Op sommige avonden werden in dit uur wel meer dan 120 amfbieën geteld. Het werkelijke aantal dat oversteekt is vele male hoger, omdat ze bij geschikte weersomstandigheden de hele nacht door actief zijn. De tellingen worden geregistreerd op de website www.padden.nu
Je kunt een keertje meetellen, aanmelden kan via www.padden.nu
Wat veel mensen niet weten is dat de meeste dieren niet sterven door de wielen overreden te worden, maar doordat ze bij snelheden vanaf 30 km/uur tegen de onderkant van de auto gezogen worden en door de klap sterven. Om deze diertjes een veilige oversteek te gunnen zal de Curfsweg op de zwoele avonden in het voorjaar afgesloten zijn tussen de Geulhemermolen en de uitrit van de snelweg. Dit tussen zonsondergang en zonsopgang. De tellingen blijven plaatsvinden om een beter beeld te krijgen van het aantal dieren dat oversteekt.
Foto’s werkgroep groen kernoverleg Wij Houthem