Data is een onbekend begrip binnen Valkenburgse politiek

Voorpagina » Nieuws » Data is een onbekend begrip binnen Valkenburgse politiek

Wist u dat in het centrum van Valkenburg 26 beveiligingscamera’s hangen? Officieel heet het om toezicht te houden op de openbare orde. Tevens worden bij grotere evenementen zoals bij Kerststad Valkenburg de verkeersstromen van het publiek gecontroleerd en geregeld.

U kunt zich voorstellen dat het beheer van de binnenkomende data bij het gebruik van zoveel camera’s goed geregeld moet worden. De gemeente desgevraagd stelt dat ‘zij gehouden is aan strenge AVG-regels’ (Algemene Verordening Gegevensbescherming, red.). 

De steeds maar uitdijende datahonger van de (rijks- of lokale) overheid zal door de politiek beteugeld moeten worden om de burger in bescherming te nemen. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur in een reportage voor Nieuwsuur op NPO2 op 25 mei jl. Deze raad pleit voor een aparte minister voor Digitale Zaken. 

TV Valkenburg vraagt n.a.v. de Nieuwsuur-uitzending de gemeente hoe er met data wordt omgegaan. De gemeente antwoordt “geen intelligente software te gebruiken”. Zij bedoelt hiermee software met geavanceerde algoritmes voor het volgen van burgers. “Wij monitoren sowieso onze burgers niet online”, schrijft de gemeente.
Zij kan niet meer nagaan of een van haar medewerkers meegedaan heeft aan de online enquête van Nieuwsuur. “Wij krijgen regelmatig online verzoeken om vragenlijsten in te vullen. Dat gebeurt dan online, de medewerker drukt op de verzendknop en weg is ook het antwoord,” zo luidt de verklaring.

Het onderwerp ‘data’ is nog nooit op een agenda in een Valkenburgse gemeenteraad besproken.

← Vorig bericht

Kur-Kapel neemt afscheid van dirigent Léon Simons

Actie voor Mackenzie uit Berg levert € 10.000,- op

Volgend bericht →