De geschiedenis van The Rhythm Kings.

Voorpagina » Nieuws » Regio's » Valkenburg Centrum » De geschiedenis van The Rhythm Kings.

Orkest uit Valkenburg.The Rhythm Kings zijn destijds gestart o.l.v. Wiel Vroemen, de pianist van het orkest. Ze hebben gespeeld in de periode begin 1958 tot 1960, in de tijd dat de toenmalige kapelaan (later bisschop) J. Gijsen in zijn ambtswoning in de Oosterbeekstraat voor de jongeren een jeugdmuziekcafé in zijn kelderverdieping had ingericht.

Er waren regelmatig optredens in de zaal Meys (nu de Kurzaal). Die waren een groot succes. Ook speelden ze in het Pavillon. Daar is ook de bewuste foto gemaakt.
Voor een geldinzameling trok het orkest door de Valkenburgse straten op een zgn. bandwagon: een vrachtauto die eigendom was van Janssen-Polderman waarop zelfs de piano werd getakeld.
Later waren er ook optredens buiten Valkenburg: in café Oud-Heerlen en in het Beambtencasino in Treebeek. “Onvergetelijk zijn de repetities in huize Vroemen aan de Daalhemmerweg. In die tijd speelden ook nog Rinie Havermans en Rob Hendriks mee”, vertelt klarinettist Jo Philippi.
Daarna was het 30 jaar stil, want de militaire dienstplicht en de liefde eisten hun tol. Op 17 maart 1989 was er ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Wiel Vroemen een reünie, waarna de band weer opnieuw startte. Nu met overwegend Dixieland en New Orleans muziek.
“De eerste jaren waren we erg actief in het carnavalsgebeuren als ‘Meziekvrung Höllevertröl’.
Daarna zwakte dit af en waren er reguliere optredens onder de naam The Gullyriver Band, waarbij Gullyriver de Engelse versie van de Geul was. Circa 12 keer per jaar werd er opgetreden in en buiten Valkenburg, herinnert Philippi zich nog.
In die periode was er steeds een wisselende samenstelling van de groep. Na 20 jaar, eind 2009, kwam er ook aan deze muzikale periode een einde.
Eind 2009 was de samenstelling:
Jan Boer, Rinus Hermsen, piano, Jean Dorren, basgitaar, Theo Hoogeveen, trombone, Ed Huynen, drums, René Paulssen, sax en zang, Jo Philippi, klarinet en Piet Smits, gitaar.
Er zijn in de tweede periode van 1989-2009 zelfs een aantal buitenlandse optredens geweest waaronder in Lanaken en Aubel (B).
Begin 2010 werd de band ontbonden, mede door het overlijden van Jean Dorren en de fatale ziekte van Theo Hoogeveen.

Foto uit archief van Jo Philippi.

Klik op de foto om deze vergroot te zien.

← Vorig bericht

Reinaldstraat deze week open voor verkeer.

Dames senioren 1 boekten wederom winst.

Volgend bericht →