De onzin van het rookbeleid en afsteken van vuurwerk

Voorpagina » Nieuws » Politiek » De onzin van het rookbeleid en afsteken van vuurwerk

Als ik kijk naar het rookbeleid zoals dat door de landelijke overheid ingevoerd is voor cafés in dit land dan kan ik maar tot een conclusie komen.Dit is betutteling ten voeten uit.
Wat levert dit rookbeleid ons op is de essentiële vraag die ik mij stel. De voordelen zijn marginaal. Want de grotere zaken dragen in het algemeen zorg voor een rokersruimte.
Bij de kleinere ondernemers die dat niet kunnen verwezenlijken staan de mensen buiten op straat te roken. Als er al ondernemers zijn die een zaak willen hebben waar niet gerookt mag worden, laat dat dan aan die ondernemers over. Ik weet uit ervaring dat rokers en niet rokers zelf in staat zijn om onderlinge afspraken te maken hoe men met het roken van een sigaretje dient om te gaan. Daar hebben ze in elk geval geen pamperende overheid voor nodig. Het rookverbod zoals het nu van toepassing is, is funest voor voornamelijk de kleinere cafés.Grote groepen mensen mijden deze zaken sinds het rookverbod is ingevoerd. Ook de gezelligheid en sociale contacten zijn door het rookbeleid totaal om zeep geholpen.
Als mensen al buiten staan te roken betekent dit meestal dat de peuken belanden in de openbare ruimte. Dit moet dan weer opgeruimd worden wat betaald moet worden met belastingscenten. Tevens leidt dit ook weer tot verloedering van de openbare ruimte. Zelf ben ik op 8 mei 1998 gestopt met roken. Ik weet ook dat het niet gezond is. Maar er zijn mensen die vanwege verschillende omstandigheden een sigaretje willen opsteken. Het is hun keuze.
De overheid moet mensen er wel op wijzen dat roken ongezond is. Waar de landelijke overheid een veel te laks beleid in voert is het afsteken van vuurwerk. Op zichzelf zou er niets op tegen zijn als er met oud en nieuw wat vuurwerk afgestoken wordt, maar meestal begint het al dagen van te voren. Dan zie je her en der volwassenen die de kinderjaren nog niet ontgroeid zijn het voorbeeld geven aan jongeren hoe goed zij zijn in het afschieten van vuurwerk (o.a. knalvuurwerk). Het resultaat zie je dan voornamelijk op de laatste dag van het jaar als er vanaf 10.00 uur toegestaan is om vuurwerk af te schieten.
Je ziet dan grote groepen jongeren over de straat lopen met zakken gevuld met vuurwerk dat zomaar lukraak afgeschoten wordt. Vooral ouderen schrikken zich het lazarus, huisdieren leiden hier vreselijk onder en het is een regelrechte aanslag op het milieu. En wat te denken van de vuurwerkslachtoffers!!!
Ook heb je nog van die mensen die rond de jaarwisseling het vuurwerk voor hun voordeur afschieten en het zooitje dan gewoon laten liggen want de gemeente ruimt het toch wel op, wat uiteindelijk weer betaald wordt met belastingsgeld. Ik zou de landelijke overheid willen verzoeken het rookbeleid wat toch geen zoden aan de dijk zet ongedaan te maken en m.b.t. het afsteken van vuurwerk met drastische maatregelen te komen. Ik denk dat je dan als overheid een stuk geloofwaardiger overkomt.
Het hap- snapbeleid wat nu gevoerd wordt m.b.t. tot het rookbeleid en het afsteken van vuurwerk raakt in feite kant nog wal.
M.v.g. Jef Kleijnen (wethouder te Valkenburg a/d Geul).

← Vorig bericht

Tot woensdag nog winter !

Hebben minima recht op ondersteuning in stookkosten

Volgend bericht →