De oorlogsgeheimen van de Fluweelengrot

Voorpagina » Toerisme » De oorlogsgeheimen van de Fluweelengrot

In het kader van 75 jaar bevrijding is het vanaf nu mogelijk om de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot te boeken. In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg. In september 1944 werd Valkenburg na zes dagen van zware gevechten bevrijd door de Amerikanen. In de Fluweelengrot verbleven gedurende die dagen circa 600 Valkenburgers. Tevens heeft de Fluweelengrot gediend als veldhospitaal voor de Amerikaanse soldaten.

75 jaar bevrijding fluweelengrot

Na de bevrijding bezochten diverse Amerikaanse soldaten tijdens hun vrije uren de Fluweelengrot. De toenmalige gids Wiel van Acker heeft enkele silhouetten van soldaten en een gedenkteken aan een gesneuvelde soldaat gemaakt. In ongeveer 50 minuten brengt de gids alle highlights in de Fluweelengrot aan de orde rondom dit thema.
Rondleidingen
Op zaterdag 14 september en zondag 15 september a.s. en op zaterdag 2 mei en dinsdag 5 mei 2020 wordt deze rondleiding verzorgd om 13:30 uur. Aan de rondleidingen zijn kosten verbonden.
Thomas Houde
75 jaar bevrijding fluweelengrot

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse soldaat Thomas Houde in de Fluweelengrot een portret van voormalig president Roosevelt gemaakt. Deze Thomas Houde is in 2008 begonnen aan een boek waarin hij zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft. In de Fluweelengrot is een ruimte ingericht waarin het werk van Thomas Houde tentoongesteld wordt. Tijdens de openingstijden van de Fluweelengrot kunt u deze tentoonstelling gratis bezichtigen.
Fluweelengrot
De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

← Vorig bericht

Plaquettes gesneuvelde soldaten in Grachtstraat en Kerkplein

Nieuw bodemonderzoek in Valkenburgerstraat in Berg

Volgend bericht →