'De Percessie van Scherpenheuvel'

Voorpagina » Toerisme » 'De Percessie van Scherpenheuvel'

Op zondag 3 september 13.30 uur en op zondag 1 oktober 11.30 uur houdt dr. Lou Spronck in Museum Land van Valkenburg een lezing over de Percessie van Scherpenheuvel van Theodoor Weustenraad. In de Percessie, een tekst in Maastrichts dialect uit het midden van de 19e eeuw, kreeg de geestelijkheid er in komische bespottingen flink van langs en werd de seksuele moraal van die tijd ver overschreden. Nog voorbij het midden van de 20e eeuw bleef de tekst gehuld in geheimzinnigheid. Ook Charles Eyck raakte verstrikt in Weustenraads vrijmoedige verhalen.
Lou Spronck is neerlandicus én historicus en kenner van de literatuur in Limburg. Over Weustenraad en de Percessie schreef hij een prikkelend boek. Spronck behandelt een periode van de Limburgse geschiedenis, die haaks staat op onze zogenaamde vaderlandse geschiedenis en waarin allerlei opwindende verwikkelingen plaatsvonden waar Weustenraad een opvallende rol in speelde. Zijn Percessie zorgde een eeuw later weer voor andere reuring, ook met een volstrekt eigen Limburgse signatuur.
De lezingen vinden plaats in Museum Land van Valkenburg in het kader van de tentoonstelling ‘De Percessie van Scherpenheuvel; de geheime prenten van Charles Eyck’.
De expositie loopt van 3 september tot 5 november 2017.
De toegangsprijs is € 6,-; met museumkaart, begunstigerskaart of vriendenkaart gratis toegang.

← Vorig bericht

Tweederde WMo-ers antwoord op vragen

Aanranding vrouw in Broekhem-Noord

Volgend bericht →