De plataan geprezen en verfoeid in groenbeleidsplan

Voorpagina » Nieuws » De plataan geprezen en verfoeid in groenbeleidsplan
Dit kan de conclusie zijn wanneer men het concept groenbeleidsplan Valkenburg aan de Geul doorspit met alleen oog voor de plataan.
Het concept 
Wanneer dit concept na de uitgebreide inspraakmogelijkheden definitief wordt, zal het voor de gemeenteraad de basis zijn van waaruit samen met de inwoners met de natuur en het landschap wordt gaan.
De geprezen plataan
De platanen langs de invalswegen van Valkenburg-centrum versterken de herkenbaarheid van deze kern. In andere andere kernen zijn namelijk vrijwel geen platanen te zien.
– Neerhem: het is de bedoeling dat de enkelzijdige rij platanen hier behouden wordt. Ze passen fraai bij de overwegend mergelstenen gevels. Versterking van de bestaande structuur leidt tot het beleven van de historische route richting de Berkelpoort.
– Nieuweweg: de platanen in de middenberm moeten in stand worden houden, omdat zij het het stedelijke en monumentale karakter benadrukken.
– Wilhelminalaan: de enkele rij platanen langs het zuidelijke deel van de weg passen bij de stedelijke sfeer van dit deel van de straat. Dus duurzaam behouden.
Buiten Valkenburg en toch geprezen
– Sibbe: de platanen aan weerszijden van de entree van de Sint Rosakerk geven het geheel een monumentale uitstraling.
De verfoeide platanen
Op het gebied van biodiversiteit en ecologische waarde bieden platanen weinig toegevoegde waarde, doordat deze bomen geen leefgebied of voedselbron vormen voor insecten en andere fauna.
– Sint Gerlachplein: bij toekomstbestendige inrichting van het plein, de huidige structuur van platanen verwijderen. Ze hebben weinig ecologische waarde en geven het plein een statische uitstraling.
– Breeweg, Kerkplein en langs een deel van Hoogbeek: vervang de begeleidende bomenstructuur van platanen met ingenomen kruin door bomen met een hogere ecologische waarde.
– Berkelplein: de huidige platanen bij voorkeur vervangen door een soort met een hogere ecologische waarde.
– Betsy Perklaan: dichte rij platanen past niet goed bij het natuurlijke karakter van het Geuldal en de sfeer van het Kastelenpark. Platanen hebben namelijk een sterk stedelijke uitstraling en ecologisch geen meerwaarde.
Platanen in Pr.Beatrixsingel

– “Groene pleinen” in de wijk Broekhem-Zuid: de statige bomenstructuren zijn fraai, maar platanen hebben weinig ecologische waarde. Vervangen door soorten die hogere ecologische waarde hebben en daarbij ook beter passen bij het Geuldal.

– de Valkenberg: enkelzijdige bomenstructuur van platanen op termijn vervangen door een soort met een hogere ecologische waarde. Voorlopig ervoor zorgen dat de bomen een meer natuurlijke kroon ontwikkelen.
– Spoorlaan: platanen op termijn vervangen door een meer passende boomsoort met een hogere ecologische waarde. Stoppen met het sterk innemen van de kruin, zodat zich een meer natuurlijke kroon ontwikkelt.

– Daalhemerweg: langs de invalsweg de platanen en de parkeervakken verwijderen, zodat de mergelwand een sterkere uitstraling krijgt.

Op dinsdag 11 en woensdag 12 oktober van 15 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur wordt in de Holle Eik in Houthem een inloopbijeenkomst gehouden waarin het concept Groenbeleidsplan gepresenteerd wordt. U kunt dan op de plannen reageren. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

Foto’s Fons Winteraeken, TV Valkenburg

← Vorig bericht

Zonovergoten en drukke Bokkemèrt

Moostuin Berg maakt doorstart

Volgend bericht →