Wonen in nieuwbouwwijk ‘De Valkenier’

Voorpagina » Nieuws » Wonen in nieuwbouwwijk ‘De Valkenier’
Column

Zou er één Nederlander zijn die nog nooit in pretpark De Valkenier is geweest? Het zal ongetwijfeld zo zijn, maar velen hebben jeugdherinneringen aan het gedateerde park. Vier jaar geleden hebben de de laatste uitbreiding en renovatie plaatsgevonden. Dat was toen al hard nodig. Nu blijkt dat het park – helemaal ingebed in een woonwijk – weer zal moeten vernieuwen om aan de steeds veranderende vraag van de bezoeker te kunnen voldoen. Met nieuwe attracties die sneller zijn en wellicht meer geluid produceren. Maar waar moeten de exploitanten die gaan plaatsen? En belangrijker: hoe zijn ze te financieren?

T-splitsing
De exploitanten zijn op een punt in hun leven aangekomen waar ze zich afvragen: “Hoe moet het verder?’ Ze schrijven in een persbericht op een T-splitsing te staan: uitbreiden of een alternatief bedenken. De eerste optie is hierboven reeds beschreven. De tweede optie is een alternatief bedenken. Blijkbaar hebben ze dat alternatief gevonden in het bedrijf Grouwels Daelmans Projectontwikkeling uit Maastricht. “Wij zien grote mogelijkheden voor een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand woningaanbod ter plekke. Daar bestaat in Valkenburg ook concreet behoefte aan,” einde citaat uit het persbericht. Laat daar op dit moment de schoen wringen.

Gemeente
Maandagavond werd duidelijk dat het pad naar woningbouw vooralsnog onbegaanbaar is voor de gemeente. De portefeuillehouder heeft aan de gemeenteraad verklaard vast te houden aan de bestemming dagrecreatie. De gemeente heeft nu geen belang om de bestemming aan te passen. Volgens wethouder Bisschops is het pretpark te belangrijk voor het Valkenburgse toerisme. En voor een investeerder is het niet interessant om een lopend bedrijf dat aan zijn maximum zit, over te nemen. Hij wacht wel tot de deuren sluiten. Want dan zal het terrein goedkoper zijn aan te schaffen.
Je kunt je afvragen hoelang de gemeente deze bestemming kan handhaven. Wetende dat de exploitanten aan het einde van dit jaar de sleutel van het park definitief willen omdraaien, heeft de gemeente vanaf dat moment geen  belastinginkomsten meer. En de gemeenschap zit met een niet onderhouden terrein opgescheept. Het zal snel in verval raken, er zal over geklaagd worden. Vervolgens krijgen de politieke partijen zwakke knieën in de aanloop naar de raadsverkiezingen in 2022.

Woningbouw

Dan komt de tweede optie in beeld: woningbouw. Toegegeven; het is een heel groot terrein. Het wordt aan de ene kant begrensd door de Pr.Beatrixsingel en aan de andere kant door Broekhem. Als de gemeente de bestemming verandert in een woonbestemming, is het kassa voor de gebroeders Otermans. De gesloten intentieverklaring spreekt over de inzet van sterarchitecte Francine Houben van Mecanoo Architecten. Daarmee proberen de gebroeders Otermans de gemeente te verleiden. Houben ziet wel mogelijkheden van een hoogstaande invulling. Dan moet u niet denken aan sociale woningbouw. En als de woningbouwplannen voor deze nieuwbouwwijk gerealiseerd kunnen worden – de naam voor de wijk wordt dan natuurlijk De Valkenier – levert dat jaarlijks voor de gemeente Valkenburg aan de Geul veel onroerende zaakbelasting op. Voor dat argument zal de politiek zeker niet ongevoelig zijn.

Daarbij moet de raad zich realiseren dat verandering van bestemming in woningbouw een grote meerwaarde betekent voor de eigenaar/ontwikkelaar. Hierbij moet de raad zich afvragen op welke manier de gemeenschap van Valkenburg aan de Geul mee kan profiteren van deze waardevermeerdering.

Afbeelding archief TV Valkenburg

← Vorig bericht

Nieuwe Valkenburgers ontvangen dialektboekje ‘Verhäölkesbook’

Noodkreet VVD en VSP om toiletten op Th. Dorrrenplein direct te openen

Volgend bericht →