De traditionele vastelaovend vervaagt

Voorpagina » Video » De traditionele vastelaovend vervaagt

COLUMNDe start van alle festiviteiten was op het Walramplein met het Auwd Wieverbal. Het was anders. Deze keer met entree c.q. plasgeld en met betaalde artiesten die langer hun ‘ding’ mochten doen. En sinds dit jaar verzorgde de organisatie geen live beelden. Kijkers uit Limburg waren ff de weg kwijt.
Het enige traditionele aan vastelaovend was de zondag. Overal in de kernen trokken de optochten met een hoge kwaliteit aan uitdossingen. Eén kern steeg dit jaar boven zichzelf uit: het Böschuuleriek.
Een stormachtige en zeer natte maandagochtend zorgde voor twijfels: gaat ‘ie door? En alsof Onze Lieve Heer smeekbedes van aardse stervelingen aanhoorde, trokken wolken weg bij de start van de grote optocht door het centrum. De presentatie van de optocht door TV Valkenburg was niet traditioneel. Mede presentator Roel had de tv-microfoon verruild voor de prinsenscepter. Collega Nancy moest solo. Er kwamen echter kundige vertegenwoordigers uit de kernen naast haar te staan.
Het probleem van de vastelaovend voor de toekomst lag verborgen in het meeslepend korte interview dat Nancy had met twee bestuursleden van JCV de Foekepot uit Berg. De dames zijn op zoek naar versterking voor de vastelaovesclub. Het speelt in bijna elke kern, bij bijna elke vastelaovesclub. De bereidheid van jongetjes om prins te worden neemt gestaag af. Het worden straks toch niet overal prinsessen? Dat zou nog wat zijn voor de mannensociëteit de Mirlitophile.
Meldt in Berg zich binnen twee maanden niemand, stopt de jeugdclub en houdt de vastelaovend op te bestaan in Berg. Oef. Die komt binnen. Wordt het dan nooit meer een traditionele vastelaovend binnen de fusiegemeente als Berg er niet meer bij zal zijn?

En dan de zieltogende vastelaovesdeensdig in het Geulstadje. Traditioneel rustig. Hadden we ‘vroeger’ nog de Lempkesoptoch, nu is er niets meer. Tijd voor verandering. Wie wil er een Oktoberfeest-achtig evenement uit de grond stampen? Ingrediënten voldoende: toepasselijke kleding, muziek, bratwurst en bier. En artiesten met een Duits repertoire eveneens. Wie kruipt uit zijn schulp en organiseert iets? Of blijft het weer bij goede voorstellen? Zoals velen JCV de Foekepot willen helpen maar uiteindelijk geen vinger uitsteken.
Foto;’s TV V alkenburg

← Vorig bericht

Optochfoto's groate optoch Vallekeberg

Werkzaamheden aan het spoor

Volgend bericht →